3D-udstyr forbedrer patientsikkerheden i Aalborg

Som det første sted i Norden kan Aalborg Universitetshospital behandle patienter med hjerneblødning og blodpropper i hjernen med helt nyt apparatur.
9. FEB 2020 9.48

NORDJYLLAND: Når man arbejder med lidelser i hjernen, er tid en særdeles afgørende faktor. Jo hurtigere, man kan lave behandlingen, jo mindre er risikoen for mén. Nu og fremover vil patienter i Nordjylland opleve en hidtil uset nøjagtighed og hastighed, når de skal behandles for hjerneblødning og blodpropper i hjernen.
 
Aalborg UH har nemlig installeret en 'Artis Icono', som er en ny generation af røntgenudstyr, der blandt andet kan lave CT-lignende optagelser og samtidig med hjælpe med at placere mikroinstrumenter sikkert i blodbanen i hjernen. Derved sparer man patienten for at skulle igennem åben kirurgi.
 
- Det er uhyre vigtigt at have maksimal og præcis visualisering af kar og hjernestrukturer med højeste billedkvalitet, når vi taler om akut behandling af strukturer af 1-3 mm størrelse. Derfor er vores nye angiografi-udstyr et stort skridt på vejen til den bedst mulige behandling af vore patienter. Vi får også nu, for første gang, muligheden for at undersøge- og behandle patienten i én og samme arbejdsgang – til stor fordel for patienten, siger specialeansvarlig overlæge Svetlana Rudnicka.

Mindsker tid i narkose
Producenten Siemens Healthcare A/S har indtil videre kun lavet få eksemplarer af Artis ICONO – og den eneste i Norden står altså på Aalborg Universitetshospital.
 
Apparaturet består af et avanceret loftophængt og gulvbaseret røntgensystem, der arbejder synkront sammen og giver lægen et 3D billede af, hvad der sker i hjernens blodkar. På en storskærm kan lægen følge hele procedureforløbet, så man på en sikker måde kan behandle patienten.
 
- Det er state-of-the-art. Vi kan forkorte proceduretiden og mindske den tid, patienten er i narkose. Begge dele har stor betydning for forbedring af patientsikkerheden, som er vores topprioritet – og samtidig får vi optimal billedkvalitet og 3D-visualisering af komplekse strukturer i hjernen, siger afsnitsledende radiograf Monica Mejer.

MG