Et barn med ADHD og søvnproblemer fik ikke bevilget en kugledyne af kommunen, der vurderede, at det ikke var et hjælpemiddel efter serviceloven. Ankestyrelsen var enig heri, men borgeren burde have fået hjælp til at søge om den særlige dyne i sundhedsvæsenet, mener ombudsmanden.
Dynen havde til formål at forbedre barnets nattesøvn og dermed barnets funktionsniveau i det daglige og faldt blandt andet derved uden for, hvad der kan anses som et hjælpemiddel. En eventuel bevilling måtte således ske som et behandlingsredskab efter sundhedslovgivningen.
Ombudsmanden kritiserer nu, at hverken kommunen eller Ankestyrelsen havde vejledt borgeren om, at borgeren kunne gå til sundhedsvæsenet for eventuelt at få bevilget en kugledyne som et behandlingsredskab.
Ændret praksis
- Det er vigtigt, at borgerne ikke falder mellem to stole i sager som denne og dermed ender uden relevant hjælp. I de sager, hvor kommunen og Ankestyrelsen mener, en hjælp eventuelt kan gives i sundhedsvæsnet i stedet for af kommunen, bør borgeren derfor vejledes om det, siger ombudsmand Niels Fenger.
Sagen gav også anledning til, at Ankestyrelsen ændrer sin praksis om, at relevant medicinsk behandling uden væsentlig helbredsrisiko må være afprøvet, før et barn kan få bevilget en kugle- eller kædedyne af kommunen.
Læs ombudsmandens udtalelse her.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.