dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Enhedslisten får afvisning fra SF og ALT: Er for store
Jesper Kiel fra EL i Svendborg, hvor partiet nu fravælges af mindre partier på grund af sin størrelse.
Foto: Michael Bager, Ritzau Scanpix

Enhedslisten får afvisning fra SF og ALT: Er for store

Der er nye konstellationer i rød-grønne valgforbund i Rebild, Roskilde og Svendborg samt i Region Sjælland.
31. JUL 2021 9.43
TEMA: KV21

I Svendborg står Enhedslisten med tre mandater i byrådet stærkt. Så stærkt, at det ikke længere virker attraktivt for mindre venstrefløjspartier at gå i valgforbund med partiet. Aktuelt ALT og SF, der i stedet er gået sammen.

SF har en enkelt plads, og ALT ingen, efter at partiet mistede sit mandat i løbet af perioden, da Karl Magnus Bidstrup hoppede af efter valget af nu forhenværende Josephine Fock som partileder. Efter en periode som løsgænger er han nu blevet socialdemokrat.

I Fyens Stiftstidende kalder lokalformand for SF Maj Stillinger afvisningen af EL "ren matematik". Hun håber på fremgang, men erkender, at EL i et valgforbund umiddelbart vil have størst chance for at få et eventuelt ekstra mandat, så derfor har de to mindre partier sagt nej til EL, der gerne så et valgforbund til venstre for Socialdemokraterne, der har borgmesterposten med Bo Hansen.

EL hjalp ved KV17 ALT til sin plads via valgforbund. Da var SF sammen med Tværsocialistisk Liste og S. Tværsocialisterne mistede ved KV17 sin plads, og Arne Ebsen, der havde den, stiller nu op for SF.

I Rebild er de to venstrefløjspartier SF og Enhedslisten, der begge står uden for byrådet i denne periode, gået sammen i et valgforbund, oplyser ligeher.nu. Ved KV17 sammen med S og ALT, hvilket kun gav pladser til S - nemlig fem. 

Denne gang er S gået sammen med Den Sociale Fællesliste, der i høj grad har opslugt stemmer, der typisk ville gå til SF og EL. Den Sociale Fællesliste var sidst gået sammen med EL og fik henholdsvis fire og nul pladser ud af det. 

Socialdemokratiet fik her sine fem pladser på baggrund af  2.636 stemmer, mens 2.731 stemmer til Den Sociale Fællesliste altså kun udmøntede sig i fire. Valgforbundenes fordeling gjorde forskellen.

Også i Roskilde er SF og EL gået sammen, oplyser sn.dk, men her er begge partier i byrådet med to hver. Og her er de til gengæld gået sammen med ALT, der ikke er i byrådet oplyser sn.dk

Her var situationen sidste gang den, at S, der har borgmesterposten, var sammen med EL og ALT, mens SF var sammen med De Radikale og - lidt usædvanligt - med De Konservative. Til avisen siger S-formand Jan Hjort, at han ikke bliver overrasket, hvis S denne gang ender uden et valgforbund, "går alene til bal", som avisens overskrift lyder.

Også i Region Sjælland finder man SF, EL og ALT sammen. Her har de to førstnævnte hver to ud af de 41 pladser, og ALT ingen. Ved KV17 var de tre partier også sammen - og yderligere også med Kommunisterne og Retsforbundet, der ikke fik politisk repræsentation.