Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Skandalesag kalder på mere kontrol af kommunerne

Kommunerne er forvaltere af 360 mia. kr. årligt og arbejdsgiver for 60 pct. af de offentligt ansatte, derfor skal der føres bedre tilsyn med dem, lyder det fra kommunalforsker og V.

FREDERICIA: Lokale sager, skandaler om man vil, har det med at sætte gang i tankerne. Fungerer tingene godt nok, som de er? Hvordan kan det gøres bedre?

Det er også tilfældet ovenpå den verserende sag i Fredericia, hvor skandalerne er væltet frem, siden Jacob Bjerregaard (S) forlod borgmesterposten i utide i december sidste år.

Nu foreslår kommunalforsker Roger Buch fx, at der oprettes et kommunalt rejsehold, der skal kontrollere kommunerne. På lige fod med, at Rigsrevisionen kontrollerer staten.

- Det er ulogisk og ufornuftigt, at der, hvor vi bruger allerflest offentlige kroner og har allerflest offentlig ansatte, der har vi ikke en grundig kontrol af, hvad der foregår, siger Roger Buch til DR P1 Morgen.

Christiansborg skal ikke blande sig i alt

Den holdning deles dog ikke af regeringspartiet Socialdemokratiet. Her mener kommunalordfører Birgitte Vind, at kommunerne arbejder under ansvar, og derfor skal der ikke indføres regler efter enkelte sager.

- Vi har et kommunalt selvstyre, og vi har ansat kommunaldirektører, der er et politisk led, og kommunerne har KL, hvor de søger råd og vejledning. Det er min erfaring, at kommunerne er utroligt skarpe til at søge hjælp og råd og vejledning, hvis der er nogle problematikker. Jeg tror, vi skal passe på, at vi ikke fra Christiansborgs side farer ud og vil fikse det hele. Det er en tendens, der er kommet over tid, siger Birgitte Vind til DR P1.

Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen kan dog godt se det fornuftige i mere kontrol: 

- Man skal huske på, at vores kommuner beskæftiger næsten 60 pct. af de offentligt ansatte. Og de styrer og bruger omkring 360 mia. kr. om året. Derfor synes jeg, at vi fra Christiansborg side har et ansvar for at sikre, at tingene fungerer bedst muligt, og at der ikke er huller nogen steder, siger hun. 

Hun mener, at de kommunale tilsyn kunne komme med en vejledning og samtidig påpege ting, der kan gøres bedre, uden at det er den store pisk, der svinges, som hun formulerer det.

Enhedslisten råbte vagt i gevær

I 2019 - altså før offentlighedens kendskab til skandalerne - kom en whistleblowerordning op at vende i byrådet. Den blev foreslået af Enhedslistens byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz og fik opbakning af V og DF. Altså alle partier pånær Nye Borgerlige og borgmesterpartiet S.

Men Enhedslistens kommunalordfører Jette Gottlieb mener også, at Fredericia-sagen giver anledning til, at indenrigsminister Kaare Dybvad (S) undersøger, om Christiansborg kan gøre mere for at sikre, at Fredericia-scenarier ikke udspiller sig i andre kommuner, har hun tidligere givet udtryk for.

- Om sagen kunne have været undgået, hvis Enhedslistens forslag om en whistleblower-ordning i Fredericia kommune fra 2019 var blevet vedtaget, er svært for mig at sige. Men jeg synes i hvert fald, at det er meget vigtigt, at vi får fokus på mulighederne for at medarbejdere, der oplever ulovlige beslutninger i den kommunale forvaltning kan få beskyttelse, hvis de vælger at råbe vagt i gevær, siger Jette Gottlieb.