
Hvis skoleelever ikke kan bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangsprøve, så vinker de farvel til en ungdomsuddannelse. Det er en realitet for næsten hver tiende altså for 5.000 unge mennesker hvert år.
Det viser en analyse fra Dansk Industri (DI), skriver Politiken torsdag.
- Hvis vi efterlader 5.000 mennesker hvert år på perronen, fordi de ikke er i stand til at bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangseksamen, har vi altså et problem, siger Mette Fjord underdirektør i DI til Politiken.
Analysen viser også, at der er store kommunale forskelle på tallene.
I Langeland Kommune er det 21 pct. af eleverne, der ikke består de to fag, og kun to pct. i Hørsholm, skriver avisen.
- Isoleret set er det 242 folkeskoler ud af 1.084, hvor mere end ti pct. af eleverne ikke består de to fag ved afgangsprøven. Det er et problem for samfundet, siger Mette Fjord.
Ifølge Thomas Gyldal (S), der er formand for KL's Børne- og undervisningsudvalg, bliver det en bremseklods i forhold til elevernes videre vej i uddannelsessystemet.
- Det er ikke godt nok, at så mange elever ikke opnår 02 i dansk og matematik, siger han til avisen.
DI: Øremærk støtten
På finansloven 2020 aftalte man, at folkeskolen skal tilføres 275 mio. kr. i år og 400 mio. kr. næste år til flere lærere.
I den forbindelse foreslår DI at øremærke halvdelen af pengene til skoler med de største udfordringer, skriver Politiken.
Det mener Simon Calmar Andersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af Trygfondens Børneforskningscenter, dog ikke nødvendigvis er løsningen.
Han har netop afsluttet en evaluering af den borgerlige regerings skolepulje, og konklusionen er, at effekterne er små og usikre, skriver Politiken.
Internationalt set ligger danske 15-årige bedre end gennemsnittet i de såkaldte Pisa-undersøgelser, som 79 lande medvirker i.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.