dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Borgerlige valgforbund og enegængere i nyorientering
Venstre med Claus Wistoft i spidsen stod ved KV17 uden for valgforbund og håber denne gang på et borgerligt valgforbund.
Foto: Per Øxenholt, Ritzau Scanpix

KV21:
Borgerlige valgforbund og enegængere i nyorientering

Nye og gamle borgerlige partier til kamp imod stemmespild og for billigst mulige mandater - i Hillerød, Svendborg og Syddjurs.
3. SEP 2020 9.00

I sidste uge vakte det opsigt, at NB og De Konservative i Hillerød er gået i valgforbund op til KV21, som Hillerød Posten oplyser. Byrådsmedlem og MF Mette Thiesen (NB) forlod netop K i protest i 2017 og er siden blevet valgt som eneste byrådsmedlem fra NB i hele landet, men nu er de to enmandsgrupper i byrådet altså gået sammen. 

Ved KV17 stod K udenfor valgforbund og fik den i borgerlige kredse temmeligt upopulære tidligere borgmester Dorte Meldgaard valgt på et relativt dyrt mandat: 1.578 stemmer, mens "gennemsnitsprisen" for et mandat var 1.051. Meldgaard var fra 2014-2017 borgmester på centrum-venstre-stemmer - og har siden forladt byrådet. Mette Thiesen har endnu ikke besluttet, om hun vil stille op til KV21.

NB var i valgforbund med V og DF, hvor DF fik en enkelt valgt og lagde stemmer til, at Mette Thiesen fik et lidt billigt mandat og V fik sine 10 pladser. LA og KD var i valgforbund uden at få nogen valgt. Den nye K-NB-alliance har inviteret andre borgerlige partier med, og V-formand Jakob Truelsen er i første omgang positiv. 

I Svendborg er der ifølge Fyns Amts Avis også en ny borgerlig konstellation - her i form af De Konservative og LA. K har i dag to byrådsmedlemmer og LA ingen.   

Ved KV17 var K i valgforbund med V og Familielisten. Sidstnævnte kom ikke ind, V fik sine seks godt hjulpet af K, der betalte lidt dyrt for at få sine to pladser.

LA fik 731 stemmer, fik ingen valgt, men måtte i valgforbund med Svendborg Lokalliste (der heller ikke kom ind) og De Radikale lægge stemmer til, at R fik sine to valgt på en billig baggrund, 1.480 stemmer og en "gennemsnitspris" på 1.183. Et politisk godt køb.

I Syddjurs er der også et borgerligt valgforbund under opsejling - og her var det ved KV17 Venstre, der stod alene uden valgalliancer. Det gav otte ud af de 27 pladser i byrådet.

Tidligere borgmester Claus Wistoft (V) håber denne gang overfor Lokalavisen Norddjurs på et borgerligt valgforbund bestående af V, K, R og DF - for helt at undgå borgerligt stemmespild og generobre magten i svingkommunen. LA har han ikke nævnt noget om.

Ved KV17 lukrerede DF på et valgforbund med NB, LA og K, hvor DF fik tre lidt billige pladser, K fik en enkelt og de to andre ingen. De Radikale fik en enkelt valgt i valgforbund med Alternativet, der også fik én ind - R brugte flest stemmer på sit mandat, ALT færre.

Det hører med til historien, at både DF, K og R ifølge avisen ved KV17 nægtede at gå i valgforbund med Venstre, hvilket bunder i gamle løftebrud ved tidligere konstitueringer.