Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Med og uden valgforbund :
Radikale manøvrer frem mod KV21

På Mors kommer partiet tilbage på stemmesedlen efter 16 år. Følg de seneste radikale navnenyheder og valgalliancer i Odsherred, Faaborg-Midtfyn, Skive, Assens og altså Morsø.
29. AUG 2020 11.00
TEMA: KV21

83 lokalpolitikere i 57 kommuner. Det er lige nu, hvad De Radikale kan mønstre i de 98 byråd - hvilket i sagens natur betyder en del enkeltmandsgrupper, nemlig 38.

Det gør spørgsmålet om valgforbund aktuelt, men hvem skal man så lige gå sammen med? I tre kommuner er der opbrud i valgforbund, hvor partiet er involveret:

I Odsherred er der en enkelt radikal i det 25 mandater store byråd. Og nu er R gået sammen med K og Odsherreds Listen i et valgforbund, oplyser sn.dk. K har ingen, men Odsherred Listen en enkelt valgt.

Ved KV17 stod R alene, og Thomas Nicolaisen (R) kom lige i byrådet med det yderste af neglene, mens både Odsherred Listen og K var med i et borgerligt valgforbund, hvilket listen profiterede på, mens K sammen med NB og LA måtte levere stemmer til Venstres syv pladser. 

Ifølge de to partier og lokallisten ser de ens på områder som klima og miljø, lokaldemokrati og det sociale område. Det er direkte formuleret, at aftalen ophører klokken 20 på valgdagen, at alle parter kan nedlægge veto mod nye i samarbejdet, og at parterne frit kan pege på den borgmesterkandidat, de hver især synes bedst om, både før, under og efter valgdagen.

Det at understrege den frihed er ikke ligegyldigt. Det erfarede De Radikale i Skive, hvor partiet ved KV17 var i valgforbund med S, og begge parter nød godt af det - S fik 9 og R en enkelt af de 27 pladser. Bent Dyrberg kom ind for R, sad på valgnatten med det afgørende mandat og valgte - sammen med DF - at pege på Peder Christian Kirkegaard (V) som borgmester uden at konsultere Socialdemokraterne, som R jo ellers var i valgforbund med.

Det blev ikke populært hos S. Og Dyrberg stiller ikke op igen - efter en enkelt periode. Ny R-spids er nu Ellen Bye Jensen, der tidligere har stillet op uden at blive valgt. Den nye R-spids taler ifølge Skive Folkeblad for en 'fredsslutning' med S (og SF) efter forløbet i 2017. 

Men valgforbund med S ser det ikke lige ud til. Til DK Nyt lyder den korte kommentar til den radikale føler fra den hidtidige S-spids Peder Christensen: 'Jeg kommer ikke til at indgå i et valgforbund med R, hvis jeg bliver spidskandidat'.

I Faaborg-Midtfyn - med 25 pladser i byrådet - har R to, der fyldes ud af Søren Hillers og Anne Mette Borring, og når partiet ifølge Fyens Stiftstidende går efter at få tre, kommer optimismen fra fremgangen ved KV17, og R kunne takke valgforbundet med Borgerlisten og ALT for sine to mandater.

Borgerlisten måtte levere stemmer til de andre uden selv at komme ind, mens Alternativet fik en enkelt valgt på 1.350 stemmer, og der var to til R på bare 1.478. Siden er ALT-politikeren Mads Holdgaard blevet løsgænger, og partiet har opløst sig selv lokalt, mens det ifølge avisen heller ikke er sandsynligt, at Borgerlisten vil forsøge at genopfinde sig selv. Hillers overvejer at spørge SF, om de vil i valgforbund. Ved KV17 var SF og EL i valgforbund, og begge partier fik en enkelt valgt. 

I Assens har R en enkelt af de bare 21 pladser, og Poul Poulsen, der kom ind, stiller ifølge Fyens Stiftstidende op igen som spids. Ved KV17 var R i valgforbund med SF og ALT, der fik henholdsvis to og ingen pladser. Her gjorde valgforbundet ikke den store forskel.

I Morsø Kommune er der ingen radikale i byrådet, for partiet har slet ikke stillet op siden KV05, hvor der heller ingen kom ind. Nu er der en enkelt i byrådet, sundhedsplejersken Jette Jepsen, der blev valgt ind for V, men sidste sommer skiftede til R, skriver Limfjord Update. Hun er nu spids.