Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Jette Tjørnelund (V) og Lars Lindskov (K) udvider nu budgetmæssigt samarbejde mellem de to partiet til også at være valgteknisk.

KV21:
Roskildes tre valgalliancer fra KV17 alle brudt op

Ingen af de tre valgtekniske samarbejder fra sidste valg har overlevet frem til næste valg.
20. AUG 2020 15.15
TEMA: KV21

ROSKILDE: De valgtekniske alliancer fra KV17 i Roskilde bliver helt brudt op, når vælgerne skal sætte deres kryds næste år. Tre valgforbund hver bestående af tre partier er alle blevet ændret ifølge de meldinger, partierne er kommet med på det seneste.

Socialdemokraterne, som fik absolut flertal med 16 ud af 31 mandater, fik i valgforbund med EL og ALT gavn af 1.165 stemmer på Alternativet, som ikke selv fik nogen valgt, og af at Enhedslisten, der fik to pladser, havde stemmer 'til overs'.

Denne gang har EL ifølge Roskilde Avis valgt at gå sammen med SF, som har ændret kurs siden KV17, hvor partiet var i et atypisk valgforbund med De Radikale og De Konservative. Dengang var det K, der lukrerede på det samarbejde og fik to ret billige mandater, mens SF og R fik hver et.

R alene tilbage

R er lige nu ladt alene tilbage, fordi K har dannet nyt valgforbund med største borgerlige parti V og håber med Lars Lindskov (K) og Jette Tjørnelund (V) som spidser at kunne gøre op med 12 års socialdemokratisk styre. Dermed fortsætter de både politisk og budgetmæssigt samarbejde.

V var sidst i valgforbund med DF og LA, hvor det var V og DF, der fik mest ud af det, da 1.229 stemmer til LA ikke var nok til en plads. V fik seks og DF tre. Uden V har de to mindre højrepartier ifølge Roskilde Avis aftalt at gå sammen - uden politiske bindinger. Og de taler også med det nystiftede parti Danmarks Vision om at være med.

Samtidig har DF-spidsen Merete Dea Larsen erklæret, at DF ikke nødvendigvis vil pege på en V-borgmester.

Det hører med til historien, at Lars-Christian Brask i perioden er sprunget fra V til LA, og Pierre Kary fra S til K.

Hverken Alternativet eller Socialdemokratiet i Roskilde med borgmester Tomas Breddam i spidsen har meldt noget ud om eventuelle valgsamarbejder  - ligesom Kristendemokraterne, der også stod alene ved KV17 og blot fik 71 stemmer.


Rettelse 21. august 6.42: Før stod der, at Brask skiftede fra V til DF. Han skiftede til LA.