Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Frank, Fredberg og en tidligere fremskridtsmand
Frank Jensen (S) fik ved KV17 næstflest personlige stemmer i hele landet.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

KV21:
Frank, Fredberg og en tidligere fremskridtsmand

Følg de seneste dages nyheder på navnefronten, når det gælder KV21: I København, Midtjylland, Assens, Halsnæs, Roskilde og Skive.
24. AUG 2020 13.54
TEMA: KV21

I landets indbyggermæssigt største kommune København er overborgmester Frank Jensen (S) uden modkandidater blevet udpeget som spids igen til KV21, oplyser partiet i København. Frank Jensen overtog posten efter Ritt Bjerregaard i 2010 og fik ved KV17 næstflest personlige stemmer i hele landet, nemlig 30.637 - kun overgået af Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) med 39.841.

Internt i kommunen var Frank Jensens popularitet til at tage og føle på. Nummer to, tre og fem, hvad angår personlige stemmer, blev fagborgmestrene Ninna Hedeager Olsen (EL) med 5.719, Sisse Marie Welling (SF) med 5.254 og Mia Nyegaard (R) med 3.844. Nummer fire blev den tidligere fagborgmester for ALT, Niko Grünfeld, der nu er løsgænger, med 4.005.

I Region Midtjylland er det endnu ikke afklaret, hvem der skal efterfølge gruppeformand og MF Carsten Kissmeyer, der var V-spids ved KV17. Regionsrådsmedlem Jørgen Winther foreslog før sommerferien Ulrich Fredberg at gå efter posten, men det har Fredberg efter betænkningstid i ferien nu besluttet ikke at gøre, oplyser Viborg Stifts Folkeblad.

Fredberg, der efter pres fra hospitalsledelsen måtte forlade sin stilling som leder af Diagnostisk Center efter en opsigtsvækkende sag om skanning af potentielle lungekræftpatienter, begrunder sin beslutning med, at han som menigt medlem lettere vil kunne fortsætte sin kamp mod, hvad han kalder udpræget brug af 'management by fear' i regionen.

Fredberg peger nu i stedet på Jørgen Winther som mulig V-spids, så det overvejer han nu. Regionsrådsformand er Anders Kühnau (S).

I Assens satser 69-årige Poul-Erik Svendsen, der er næstformand i Region Syddanmark, nu på at få en plads i byrådet, oplyser TV2 Fyn. Skolelederen meddelte i sidste uge, at han trækker sig som spids i regionen.

Assens har Søren Steen Andersen (V) som borgmester - i anden periode - og S har valgt Ashil Farokh som ny spids efter Charlotte Vincent Petersen.

I Halsnæs har De Konservative ifølge Halsnæs Avis genvalgt Kim Jensen som spids. Halsnæs, der har Steffen Jensen (S) som borgmester, og K har ikke været repræsenteret i byrådet siden Per Løth i perioden 2010-2013.

I Roskilde har Liberal Alliance valgt den tidligere V-politiker og nuværende 2. viceborgmester Lars-Christian Brask som ny spids, oplyser Roskilde Avis. Han skiftede i november 2019 til LA tiltrukket af den nye partiformand Alex Vanopslagh og blev dermed første LA-byrådsmedlem i Roskilde, hvor Tomas Breddam (S) er borgmester. Brask erstatter Knud Damgaard som spids.

I Skive har Nye Borgerlige valgt den kommunalpolitiske veteran Erik Mortensen som spids, oplyser Skive Folkeblad. NB stillede ikke op her ved KV17. Erik Mortensen sad tidligere i kommunalbestyrelsen i Sallingsund og siden otte år i Skive Byråd, først for Fremskridtspartiet og siden Dansk Folkeparti, som han senere brød med, som avisen venligt skriver.

I oktober 2017 skrev samme avis nu en lidt anden version, nemlig at DF ekskluderede ham, fordi han til KV17 stillede op på sin egen liste, Borgernes Stemme, og fik 428 stemmer - under halvdelen af prisen for et mandat. Forinden havde DF-bestyrelsen forgæves forsøgt 'at få kontrol over hans måde at ytre sig'.

I Skive er Peder Christian Kirkegaard (V) borgmester i sin anden periode.