dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

11 ud af 278 grundvandsboringer viser for høje PFAS-værdier

Fluorstoffer af typen PFAS er flere steder i landet fundet i grundvandet. Det undersøgte grundvand bruges ikke til drikkevand, og der er derfor ikke nogen umiddelbar sundhedsrisiko forbundet med fundene.
20. JAN 2022 14.30

Miljøstyrelsen har undersøgt grundvand fra 278 boringer fordelt over hele landet og konstateret PFAS-indhold i 11 boringer.

Formålet med undersøgelsen var at afdække, om der ses et generelt problem med PFAS-stoffer i grundvand i lyset af, at grænseværdien nu er sænket markant på baggrund af nye sundhedsfaglige vurderinger, oplyser Miljøstyrelsen.

I fire pct. af boringerne (i alt 11) var den nye PFAS-grænseværdi overskredet. I 20 pct. af boringerne (55) blev der fundet PFAS under grænseværdien. I 76 pct. af boringerne (212 boringer) blev der slet ikke fundet PFAS.

kortudklip Se kortet, hvor røde prikker er boringer, hvor grænseværdien er overskredet. Blå prikker er boringer med fund, hvor grænseværdien er overholdt. Se også liste med alle boringerne i link nedenfor.

- Vi havde meget gerne set, at der ikke var det mindste spor af PFAS i de udtagne prøver. Men undersøgelsen tyder på, at vi ikke har et generelt problem med PFAS i grundvandet. Langt de fleste steder er vores grundvand fri for PFAS. De steder, hvor vi finder PFAS, skyldes det sandsynligvis punktvise PFAS-forureninger på jordoverfladen, som vi for eksempel kender det fra brandskoler. Det skal i den kommende tid undersøges nærmere, siger Per Schriver, kontorchef i Miljøstyrelsen.

De berørte kommuner og regionerne opfordres nu til konkret at undersøge, om der findes kilder til PFAS-forureninger i de områder, hvor der er fundet PFAS i grundvandet over grænseværdien. Kommuner og vandforsyninger vil desuden kunne vurdere, hvordan de berørte grundvandsmagasiner ligger i forhold til de boringer, hvor der indvindes vand til drikkevand.

Vandværker tjekker for PFAS

Der er ikke nogen sundhedsrisiko for vandforbrugerne forbundet med de aktuelle PFAS-fund. Det skyldes, at der ikke tappes drikkevand fra de undersøgte grundvandsboringer. Vandværkerne analyserer drikkevandet for PFAS-stoffer, inden det sendes ud til forbrugerne.

Vandværkerne har siden juni 2021 kontrolleret drikkevandet ud fra en ny, strengere grænseværdi, som er indført efter en ny sundhedsvurdering fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet. Grænseværdien kaldes i fagsprog for drikkevandskvalitetskriteriet.

Data fra vandværkerne viser, at der hidtil kun har været ganske få overskridelser af den nye PFAS-grænseværdi. Når analyser viser overskridelser, kan vandværkerne blandt andet benytte sig af andre boringer eller opblanding med rent vand for at overholde grænseværdien overfor forbrugerne. 

  • PFAS er en stofgruppe, som består af flere tusinde forskellige stoffer.
  • Stofferne er alle kendetegnede ved, at de stort set ikke nedbrydes i naturen. Desuden kan de have andre problematiske egenskaber, hvor nogle er sundhedsskadelige.
  • Nogle PFAS-stoffer ophober sig i levende organismer, og nogle er meget mobile i jord og har derfor et stort potentiale for at sive ned til grundvandet.
  • Der er på nuværende tidspunkt global regulering af to PFAS-stoffer (PFOS og PFOA) og EU-regulering af andre.
  • Danmark arbejder for, at ikke-essentielle anvendelser af alle PFAS-stoffer skal forbydes på EU-niveau.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/11-ud-af-278-grundvandsboringer-viser-for-hoeje-pfas-vaerdier

GDPR