DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Tre ugers feriepenge bliver udbetalt senest til oktober
Da søndag var blevet til mandag, var Nicolai Wammen (S) og er flertal af Folketingets partier klar med en sommerpakke, som skal hjælpe økonomien i gang over sommeren.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Tre ugers feriepenge bliver udbetalt senest til oktober

En økonomisk sommerpakke betyder, at tre ugers feriepenge snart finder vej til danskernes kontoer. Samtidig afvikles flere hjælpepakker.

FOLKETINGET: Senest til oktober vil danskerne kunne få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge.

Det annoncerede finansminister Nicolai Wammen (S) natten til mandag efter forhandlinger om en såkaldt sommerpakke med størstedelen af Folketingets partier. Pakken skal sætte gang i økonomien, mens Danmark fortsat kæmper med effekterne af coronakrisen.

- Vi er enige om en række initiativer, der skal stimulere økonomien. De tre ferieuger, der kommer ud, svarer til omkring 60 mia. kr., siger han om pengene, som borgerne selv har indbetalt.

Af tekniske årsager måske først til oktober

Feriepengene vil blive forsøgt udbetalt så hurtigt som muligt. Men de vil nok først stå på borgeres konti til oktober, og det skyldes 'tekniske årsager', lyder det fra Wammen.

- Danskerne kan være trygge ved, at pengene kommer. Så hvis man i sommerperioden vil bruge penge på is, tøj eller ting til hjemmet, så kan man gøre det i vished om, at pengene kommer til oktober, siger han.

For den gennemsnitlige lønmodtager vil de tre ugers feriepenge svare til omkring 15.000 kr. efter skat. Det skriver De Konservatives formand Søren Pape Poulsen på Facebook.

Til efteråret forhandler partierne om de to sidste ugers indefrosne feriepenge.

'Coronasituationen er en maraton'

Finansministeren mener ikke, at alle fem uger burde udbetales med det samme.

- Coronasituationen - også i forhold til vores økonomi - er en maraton. Derfor er det klogt at gemme noget af krudtet til lidt senere, siger han.

I aftaleteksten står, at initiativet vil indebære hastelovgivning. Regeringen vil i dialog med arbejdsmarkedets parter og ATP nå frem til, hvordan udbetalingen konkret skal foregå.

Tre partier udenfor

De indefrosne feriepenge er et resultat af den nye ferielov, der blev gennemført i 2019. Planen var, at pengene skulle stå i en offentlig feriefond, indtil den enkelte går på pension. Aftalen om den såkaldte sommerpakke er indgået med et flertal af Folketingets partier.

- Vi skal have gang i det indenlandske forbrug. Derfor noterer vi os med tilfredshed, at der er tre af ferieugerne, der nu bliver udbetalt, siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen.

Også De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet er med i aftalen.

Kort før aftalen faldt på plads, forlod Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige forhandlingerne. Herfra lød det, at regeringens udspil var utilstrækkeligt.

Finansministeren oplyser, at man endnu ikke har tal på, hvor mange arbejdspladser den nye aftale vil give.

Hjælpepakker udfases

Et flertal er også enige om at udfase hjælpepakkerne. Det siger finansminister Nicolai Wammen (S), der er 'glad for aftalen'.

- Vi udfaser nu de hjælpepakker, der blev sat i værk, da vi var i gang med at lukke Danmark delvist ned. Nu er vi heldigvis i gang med at åbne igen, og derfor er tiden også inde til, at hovedparten af de initiativer, vi har taget, skal stoppe.

- Andre kan få lov at fortsætte noget tid endnu, siger Nicolai Wammen, der ikke uddyber, hvilke konkrete initiativer der henvises til.

Pakkerne blev indført grundet coronakrisen og vurdere af forskere til at have afværget 81.000 fyringer. Særligt ordningen om lønkompensation er blevet benyttet af mange virksomheder.

Med ordningen har virksomhederne kunnet få dækket op til 75 pct. af de hjemsendte medarbejderes løn, hvis de ikke fyrer dem.

Ritzau