DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Haderslev skrinlægger tosprogede byskilte
Borgmester H.P. Geil (V) satte i 2015 dette skilt op i Haderslev, men det fik blot lov at stå i en uges tid, før det i ly af nattens mulm og mørke blev revet op. Det affødte heftig debat, og debatten blussede atter op i februar i år.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Skilteskænderier:
Haderslev skrinlægger tosprogede byskilte

Borgmester H.P. Geil (V) annoncerede i februar, at der som det første sted i Danmark skulle stemmes om dansk-tyske byskilte i Haderslevs byråd. Nu trækker han i land.
12. JUN 2020 11.11

HADERSLEV: Byrådssalen i Haderslev skulle have været det første sted i Danmark, hvor byskilte på dansk og tysk kom til afstemning. Faktisk skulle skiltene have været på dagsordenen allerede 28. april i år. Coronaen kom imidlertid i vejen, og nu afviser borgmester H.P. Geil (V) at tage skiltene op som de første og eneste, skriver Kommunen.dk.

- Ja, det er rigtigt, at jeg meldte ud, at vi i Haderslev ville tage det op. Men så havde jeg et møde med mine kolleger (de tre andre sønderjyske borgmestre red.), og der har jeg lovet dem at sige, at vi koordinerer det samlet i de fire sønderjyske kommuner. Det er udelukket, at vi tager det op i Haderslev alene, siger han til Kommunen.dk.

Dermed er sagen de facto lukket. Ingen af de tre andre borgmestre; Thomas Andresen (V) i Aabenraa, Henrik Frandsen (V) i Tønder eller Erik Lauritzen (S) i Sønderborg ønsker nemlig at se de tosprogede byskilte i deres kommuner.

Debatten om byskiltene startede i februar i år, efter at en uafhængig ekspertkomité under Europarådet for fjerde gang i træk siden 2004 har givet anmærkninger i forhold til Danmarks manglende velvilje til at sætte de tosprogede skilte op.

Det tyske mindretals parti, Slesvigsk Parti, og byrådsmedlem i Haderslev fra Venstre vil dog rykke for, at spørgsmålet tages op til efteråret som en samlet sønderjysk beslutning.

Vil du vide mere om, hvorfor vi snakker om tosprogede byskilte? Abonnenter på Kommunen.dk kan læse hele historien her.

Eksempler på tosprogede by- og kommuneskilte i Europa. 

Øverst fra venstre: Kommuneskilt til Italien på italiensk og friulisk. Byskilt i Polen på polsk og tysk. Kommuneskilt i Frankrig på fransk og occitansk.

I midten fra venstre: Byskilt i Østrig på tysk og kroatisk. Byskilt i Sverige på svensk og samisk. Byskilt i Rumænien på rumænsk og ungarsk.

Nederst fra venstre: Byskilt i Tyskland på tysk og frisisk. Byskilt i Tyskland på tysk og dansk.