dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Kupforsøg og chikane på vej mod en plads i Folketinget

Partiernes kredse rundt om i landet vælger og vrager. Følg udpegning af folketingskandidater - med fokus på lokalpolitikerne - i Taastrup-, Tønder-, Ringkøbing-, Brøndby- og Middelfartkredsene.
18. APR 2020 10.21

Anklager om kup, beskyldninger om chikane og ulyst til at være en 'enmandshær' er elementer i denne opsamling om, hvilke lokal- og andre politikere, der nu styrer mod og væk fra en folketingskarriere.

Et folketingsvalg skal senest afvikles 5. juni 2023. Og der er også ganske fredelige udpegninger, som når Venstre i Taastrupkredsen har udpeget Lennart Hartmann Nielsen som ny kandidat. Han står ifølge Sydkysten klar, når han stopper i byrådet i Ishøj, hvor han efter 17 år i det lokalpolitiske melder sig klar til en landspolitisk karriere.

Han afløser Flemming Andersen, der ved FV19 fik 372 stemmer og blev 3. suppleant med 578 personlige stemmer i storkredsen, hvor V fik tre kredsmandater med Karen Ellemann først. 

Blandt sine programpunkter vil Hartmann Nielsen slå på beskæftigelse, niveauet i folkeskolen og støjgener i og omkring boligområderne. 

I Tønderkredsen fortsætter byrådspolitiker Philip Tietje (V) fra Aabenraa som folketingskandidat, men ifølge JydskeVestkysten røg han ind i nogle interne stridigheder hos Venstre i Tønder, da kandidaten skule findes.

Bare fem stemmer gjorde forskellen i Tietjes favør. Til både hans og flere andres overraskelse kom der en modkandidat, nemlig næstformanden i lokalafdelingen i Tønder by, Carl Erik Nielsen, som gav Tietje kamp til nærmest sidste stemme. 81 satte kryds ved Tietje, mens 76 i stedet pegede på Nielsen. 

Tietje er dog overbevist om, at kampvalget og resultatet ikke handler om hans person, men mere om en intern magtkamp hos Venstre i Tønder. Ifølge avisen en magtkamp, som efter alt at dømme handler om for eller imod Tønders borgmester Henrik Frandsen (V). Formanden for kredsbestyrelsen Peter Thyssen kalder det 'et forsøg på på et kup'.

Tietje blev ved FV19 4. suppleant med 2.310 personlige stemmer. I Sydjyllands Storkreds fik V seks kredsmandater med Ellen Trane Nørby først. 

I Ringkøbingkredsen er kristendemokraten Kristian Andersen blevet udpeget som folketingskandidat endnu en gang, efter han med Dagbladet Ringkøbings formulering kan var et mulehår fra at sende sit parti tilbage i Folketinget på et vestjysk kredsmandat.

Han håber samtidig at kunne indlede en dialog med Venstre i Ringkøbingkredsen, så de to partier undgår at ødelægge hinandens chancer for at komme i Folketinget, som det skete ved FV19, hvor Venstre var et pænt stykke fra at få valgt sin lokale kandidat Kenneth Mikkelsen. 

Kristian Andersen, der ved FV19 hentede hele 5.068 personlige stemmer, er i dag byrådspolitiker i Ringkøbing-Skjern og genopstiller også til KV21.

Udover de kommunale og regionale kandidater er der også navnenyt fra Brøndbykredsen, hvor Petar Socevic ifølge Folkebladet har meldt sig ud af De Radikale og dermed ikke længere er partiets folketingskandidat. Han meldte sig i januar i stedet ind i Alternativet. 

Den radikale kredsbestyrelse har haft sine problemer, hvor formand Said Mo El Idrissi efter tre år på posten i december blev skiftet ud med Kemal Babalija efter et uskønt forløb med gensidige beskyldninger om chikane og trusler.

I Middelfartkredsen skal Liberal Alliance finde en ny spidskandidat, da Lars Christensen har meldt sig ud og er blevet konservativ. Ved KV17 fi han 147 stemmer, ved FV19 27, og ingen af delene rakte til valg. Ifølge JydskeVestkysten var han træt af at 'være en enmandshær'.