DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kommunalpolitikere på vej mod - og væk fra - Folketinget
Viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Simon Pihl Sørensen (S).
Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix.

Kommunalpolitikere på vej mod - og væk fra - Folketinget

Tjek, hvad en række byrådsmedlemmer med Christiansborg-ambitioner fra København, Lyngby-Taarbæk, Favrskov, Ikast-Brande, Viborg, Horsens og Varde vælger - og vælges til.
22. FEB 2020 10.28
TEMA: KV21

FOLKETINGET: Folketingsvalget kommer senest en gang i 2023, og opstillingsprocessen er godt i gang rundt omkring. Kandidater er på udkig efter gode kredse, mangeårige og nye kandidater overvejer - og overvejes. Vi tager et kig på en række lokalpolitisk aktive, der har eller har haft landspolitiske ambitioner.

Medlem af Borgerrepræsentationen i København Flemming Pless (S) er blevet valgt som folketingskandidat for kreds 3 Indre By og Christianshavn og erstatter dermed Simon Simonsen, som oplevede kraftig modstand internt i partiet efter sine udtalelser om partikammeraten Joy Mogensen som alenemor. Simonsen blev efter FV19 4. suppleant i Københavns Storkreds.

I Københavns Omegns Storkreds har viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Simon Pihl Sørensen (S) efter fire folketingsvalg valgt at trække sig som folketingskandidat. Han fik ved FV19 1.078 personlige stemmer - en fremgang på 44 - og er nu 3. suppleant. Men er altså ikke på stemmesedlen næste gang.

I Vestjyllands Storkreds fandt man ved FV19 byrådsmedlem i Viborg Mette Nielsen (S), som i dag er 2. suppleant. Hun er parat til at stille op igen i Viborg Østkredsen, og den udpegning foregår i april.

I Viborg Vestkreds bliver er der ifølge Viborg Stifts Folkeblad lagt op til udskiftning, idet hendes byrådskollega i Viborg Mads Panny har fået den lokale S-bestyrelses støtte til at blive ny kandidat. Sidst var det Karin Gaardsted, der i dag er 1. suppleant. 

I samme storkreds har viceborgmester i Ikast-Brande Simon Vanggaard (DF) ombestemt sig. I sommeren 2019 meldte han ud, at han gerne ville stille op til FV19 - og havde 'en god opstillingskreds på hånden'. Efter et forløb med selvudvikling har han trukket sig igen. Ifølge Herning Folkeblad har han haft en periode med stress og vælger nu familien og et job til efter to år som fuldtidspolitiker.

I Sydjyllands Storkreds er der sket en udskiftning blandt Venstres kandidater. Regions- og byrådsmedlem i Varde Preben Friis-Hauge (V) kan nu ifølge JydskeVestkysten også kalde sig folketingskandidat. Han fik ved opstillingen 131 af stemmerne foran 24-årige Morten Møller Sørensen, der fik 89.

Ifølge avisen havde 58-årige Friis-Hauge i lang tid ikke opbakning fra sin kredsbestyrelse, der foretrak en yngre kandidat. Selv tilskriver han sin sejr blandt V-medlemmerne, at han som politiker var den mest kendte. Ved FV19 stod Claus Christensen øverst på listen - og er nu storkredsens 2. suppleant i Venstre.

I Østjyllands Storkreds sad byrådsmedlem i Horsens Claus Kvist Hansen (DF) i Folketinget fra 2015 til 2019, men opnåede ikke genvalg ved FV19. Han har ifølge Århus Stiftstidende meddelt, at han stopper som FT-kandidat. Han er i dag 4. suppleant.

Byrådspolitiker i Favrskov Charlotte Green (K) er ifølge Pingvinnyt.dk - det hedder det lokale netmedie - genvalgt som Favrskovkredsens konservative FT-kandidat. Efter FV19 blev hun storkredsens 1. suppleant for MF Mona Juul, der fik et kredsmandat.

 

Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af folketingskandidater, er velkomne til at give lyd til [email protected]