Fnat-eksplosion på Odense Universitetshospital

KORT NYT24. NOV 2019 15.47

SYDDANMARK: Odense Universitetshospital, OUH, har oplevet en stor stigning i antallet af patienter, der er blevet henvist til hospitalet og efterfølgende har fået konstateret fnat, skriver Fyens Stiftstidende. I 2017 modtog hospitalet således 245 patienter med fnat. Året efter i 2018 var det tal 771 og indtil videre i 2019 er tallet på hele 1.422 patienter. Det svarer til en stigning på 480 pct. på to år.

Men hvorfor, der er sket den store stigning, og hvor stort et problem det egentlig er, er svært at sige for personalet på hospitalet, fordi de kun modtager de patienter, der ikke er blevet helbredt i første omgang hos deres praktiserende læge.

Patienter, der kommer til OUH med fnat, er blevet henvist fra deres egen læge, efter de typisk har prøvet en creme kaldet Permethrin 5 pct. På OUH starter personalet med at bekræfte, at patienten med 100 pct. sikkerhed har fnat. Det gøres ved, at personalet finder miden og midegangen på huden, piller miden ud, mikroskoperer den og dermed sikrer sig, at det er en fnatmide, og at den er levende. Man ved altså ikke, om fnatmider er blevet mere resistente over for Permethrin. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der udbredt permethrinresistens hos hovedlus. Det sandsynliggør, at det samme kan være gældende hos fnatmider, men der er ingen undersøgelser, der kan bekræfte det. Risikoen for resistens er højere, fordi der kun er ét nemt tilgængeligt lægemiddel mod fnat.

rp

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt