DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Minister kræver redegørelse for fangeflugt

Nick Hækkerup (S) vil vide, hvad der er op og ned i dramatisk fangeflugt fra en psykiatrisk afdeling, ligesom flere kritiserer, at den 24-årige formodede bandeleder Hemin Dilshad Saleh overhovedet befandt sig på en psykiatrisk afdeling.

Tirsdag flygtede 24-årige Hemin Dilshad Saleh fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse med hjælp fra medgerningsmænd, der indsmuglede to pistoler i en kageæske. Men han burde slet ikke have siddet på et psykiatrisygehus, mener Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland. Det skriver TV2 Øst. 

- Vi skal huske på, at de borgere, der er her, er nogle af de borgere, der har det allerværst i vores samfund. De har behov for den høje ekspertise og hjælp, som vores medarbejdere giver, og det skal ikke ødelægges af kriminelle bandemedlemmer, siger regionsrådsformanden.

Det er uvist, præcis hvorfor den undslupne person befandt sig på psykiatrisygehuset i Slagelse, og hvad han skulle undersøges for. Men det er ofte, at fanger forsøger at komme på retpsykiatriske afdelinger eller på sygehuse i almindelighed med vilje, siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbunde

- Vi oplever løbende, at folk forsøger med mere eller mindre opfindsomme metoder at komme ud af fængslerne og eksempelvis på hospitalet, siger han til TV2 Øst. 

Ifølge Ritzaus oplysninger er Hemin Dilshad Saleh en ledende skikkelse i bandegrupperingen NNV med rødder på det ydre Nørrebro i København.

Minister kræver redegørelse
Fangeflugten får justitsminister Nick Hækkerup (S) til at forlange en redegørelse om, hvordan fangen kunne slippe fri.

- Tirsdagens fangeflugt i Slagelse er en meget alvorlig sag. Det virker helt mærkværdigt, at det kan ske. Jeg vil bede de relevante myndigheder om en redegørelse, så vi kan få afklaret, hvad der er op og ned, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en mail til Ritzau onsdag eftermiddag.

Hos fagforeningen FOA, der har 166 medlemmer ansat i afdelinger på Slagelse Sygehus, kalder man det 'vanvittigt', at fangeflugten kunne ske. Torben Hollmann, der er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA, mener, det er en stor fejl, når en mand som den 24-årige skal observeres på en psykiatrisk afdeling.

- Jeg har selv arbejdet i psykiatrien. Vi har haft masser af kriminelle, men dog aldrig nogen, som var kendt bandeleder. Jeg mener, det er en fejlvurdering, at han var der, siger Hollmann.

Torben Hollmann mener ikke, at der skal ændres på sikkerhedsproceduren. Psykiatrisk afdeling sikrer, at patienterne ikke udgør en fare for dem selv, andre patienter eller ansatte. Man kan ikke sikre sig mod udefrakommende, siger han.

Han afviser, at en psykiatrisk afdeling skal kropsvisitere alle besøgende. Gør man det, skal familiemedlemmer til psykisk syge, der ikke er kriminelle, også visiteres, og det er en glidebane, vurderer Hollmann.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) afventer redegørelsen, men afviser ikke, at noget skal ændres.

- Jeg kan ikke afvise, det er lovgivningen, den er gal med. Vi skal sikre os, at det ikke kan gentage sig. Derfor vil jeg ikke afvise noget på nuværende tidspunkt, siger Heunicke til TV2 News.

Hemin Dilshad Saleh er stadig på fri fod, lyder det fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Redegørelsen ventes færdig i januar.

Ritzau / esl