Tænketank: Jobcentre og ledere kan få seniorer til arbejde mere

Jobcentre og ledere skal have mere fokus på, hvordan de holder seniorer i job, lyder det fra tænketank.

Der er et stort potentiale for det danske samfund, hvis seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet og venter med at gå på pension.

Den politisk nedsatte Seniortænketanken har torsdag afleveret 20 anbefalinger til S-regeringen. Det er anbefalinger, som har til hensigt at få flere seniorer til at arbejde længere. Anbefalingerne går blandt andet ud på, at der skal være et partnerskab mellem regeringen og centrale aktører på arbejdsmarkedet.

Seniorer over folkepensionsalderen skal have mere hjælp med jobsøgningen, og ledere og jobcentre skal have mere fokus på, hvordan de kan fastholde seniorer i job i stedet for at gå på pension.

Desuden skal pensionsselskaber rådgive mere om muligheden for at arbejde længere, og de samme selskaber bør tilbyde mere fleksible muligheder for delpension.

- Vi skal have 1.000 flere sygeplejersker i år. De kan jo ikke stampes op af jorden, og man får dem ikke hjem fra Norge, siger Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, som har siddet med i Seniortænketanken.

- Man skal spørge sygeplejerskerne: 'hvad skal der til, for at I vil gå op i tid? Og hvad skal der til, for at I vil blive et år længere?' Det samme med social- og sundhedsassistenter. Hvis de blev i to år mere, kunne man godt dække en stor del af det ekstra behov ind, som vi har på grund af demografien, siger Bjarne Hastrup.

20 anbefalinger med milliardpotentiale
Regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen ser et stort milliardpotentiale ved at få flere seniorer til at arbejde længere, og man vil derfor se nærmere på de 20 anbefalinger. Blandt andet med at skabe et bedre arbejdsmiljø.

- Vi mener, at et bedre arbejdsmiljø er afgørende for, at færre mennesker bliver slidte eller syge af at gå på arbejde. Det gør også, at de både kan få en god seniortilværelse, men måske også endda, hvis de kunne have lyst, blive ved med at arbejde langt ud over pensionsalderen. Det er helt centralt for regeringen, og derfor har vi sagt, at vi har meget høje ambitioner for at forbedre arbejdsmiljøet, siger Peter Hummelgaard.

Regeringen vil også se på anbefalingen om at forenkle pensionssystemet.

- Der er ingen tvivl om, at vi har et meget kompliceret pensionssystem i Danmark. En af de anbefalinger, som tænketanken har givet, er at indtænke en forenkling, og det vil vi også kigge nærmere på, siger Peter Hummelgaard.

Seniortænketanken blev nedsat i 2018 af VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti, og den har været anført af den tidligere LO-formand Harald Børsting.

Tænketanken har derudover bestået af otte eksperter og otte fra arbejdsmarkedets parter.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt