Ledende medlem af nynazistisk gruppe anholdt for gravskænderi

Politiet har fundet maling på jakker og sko hos hærværkssigtede mænd, der sigtes for hærværk mod jødisk gravplads i Randers, er blevet varetægtsfængslet i fire uger.
13. NOV 2019 14.35

RANDERS: De to mænd, der er blevet sigtet for hærværk mod en jødisk gravplads i Randers, er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Det er konklusionen efter grundlovsforhøret ved Retten i Randers onsdag eftermiddag.

- Der er begrundet mistanke om, at de er skyldige i de rejste sigtelser, siger dommer Marianne Sonne.

Grundlovsforhøret er blevet holdt for lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning. Men ved afsigelsen af kendelsen løfter dommeren lidt af sløret for, hvad sigtelsen bygger på.

Ifølge dommeren er der blandt andet fundet jakker og sko med pletter af grøn maling hos de sigtede. Desuden er der fundet maling og en pensel med rester af maling hos en af dem.

Derudover lægger dommeren vægt på en sms-korrespondance mellem de to mænd. En korrespondance, der fandt sted mellem den 8. og den 9. november, og som netop omhandler maling. Dommeren mener, at de to mænd på fri fod ville kunne forpurre sagens opklaring.

- Der er grunde til at frygte, at de på fri fod vil kunne vanskeliggøre sagens forfølgelse ved at advare ligesindede, siger hun.

Endelig lægger dommeren vægt på, at de to mænd er sigtet for groft hærværk med en strafferamme på op til seks års fængsel.

- Det er ikke noget småtteri, det her, siger Marianne Sonne.

De to mænd har begge nægtet sig skyldige i sigtelsen om hærværk mod den jødiske gravplads. 84 gravstene blev overhældt med maling, og flere af dem blev væltet.

Den ene af de to sigtede er Jacob Vullum Andersen, der er såkaldt redeleder i organisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse. Han har tidligere udtalt sig positivt til TV2 Østjylland om hærværket på kirkegården i Randers.

De to sigtede har begge valgt at kære fængslingen til landsretten.

Ritzau

Opdateret 15.45 onsdag

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt