Borgmester vil have ekstern undersøgelse efter dødsfald

En psykisk syg mands død på en terrasse tilbage i januar kalder nu på en ekstern advokatundersøgelse, mener Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S).
4. NOV 2019 9.40

ALBERTSLUND: Tilbage i januar mistede en psykisk syg mand livet på en terasse på kommunens rehabiliteringscenter. Manden var så svag, at han ifølge sit tidligere bosteds læge skulle tilses hvert kvarter. Da han blev fundet død, var han imidlertid ikke blevet tilset i fire timer. Derfor vil Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), nu have ekstern advokatundersøgelse af sagen. Det skriver TV 2 Lorry.

- Det vil jeg foreslå, at vi gør af hensyn til familien, af hensyn til vores medarbejdere og ikke mindst for at sikre at vores kommunalbestyrelse har haft det korrekte oplysningsgrundlag i denne her ulykkelig sag, siger Steen Christiansen til TV 2 Lorry.

Borgmesterens udmelding kommer efter at to andre kommunalbestyrelsesmedlemmer, Danni Olsen (DF) og Helge Bo Jensen (EL, tidligere har foreslået, at kommunen skal give den afdødes familie en officiel undskyldning.

I samme ombæring retter de to lokalpolitikere en alvorlig kritik mod kommunens forvaltning. Ifølge dem er en redegørelse af forløbet omkring dødsfaldet først blevet udleveret til Social- og Sundhedsudvalget i oktober - efter TV 2 Lorry gik ind i sagen - selvom redegørelsen er udarbejdet tilbage i marts.

- Også det forløb skal vi have afklaret i advokatundersøgelsen. Og når den afklaring foreligger, så må vi så tage stilling til, om processen har været tilfredsstillende i forhold til fagudvalget og i forhold til politikerne, siger Steen Christiansen.

For syg til bosted
Den afdøde var psykisk syg og havde samtidig alvorlige problemer med hjertet. Han blev flyttet til et rehabiliteringscenter, fordi han var for syg til at være på et privat bosted, han boede på.

Det private bosteds leder har tidligere oplyst til TV 2 Lorry, at han på et visitationsmøde omkring flytningen tydeligt fortalte rehabiliteringscenteret, at manden skulle være under opsyn.

Faktisk skulle den nu afdøde ifølge en anbefaling udarbejdet af hans læge, tilses hvert kvarter, oplyser lederen. Trods det, viser politirapporten, at han ikke var tilset i fire timer, da han døde. Han blev ellers tildelt en fast nattevagt, da han flyttede ind på rehabiliteringen. Men efter et par dage blev den fjernet.

Man kan ikke regne med den visiterede hjælp
På en skjult optagelse, som er lavet på et møde mellem de pårørende og tre ledende medarbejdere i kommunen, forklarer en af lederne, at man ikke altid kan regne med, at man får den hjælp, man bliver tildelt på visitationsmøder. Ifølge lederen afhænger det af kommunens økonomi og det budget, som et plejecenter har fået stillet til rådighed.

Den udtalelse tager Steen Christiansen skarpt afstand fra.

- Det kan jeg godt afvise. For det forholder sig omvendt. De ydelser, som man bliver visiteret til, er også dem, man får. Men hvis det er sådan, at vi har begået fejl - og det er jo det, som en ekstern advokatundersøgelse skal afdække - så må vi finde ud af, hvad vi så drager af konsekvenser efterfølgende, siger
Steen Christiansen.

Hvis advokatundersøgelsen viser, at kommunen har begået fejl, vil borgmesteren give Lennart Henriksens familie en officiel undskyldning.

- Hvis man som kommune begår fejl, så er det udtryk for almindelig høflighed og ordenlighed, at man siger undskyld. Og det gør vi også i Albertslund Kommune, hvis det viser sig, at vi har begået fejl, siger Steen Christiansen.

Han forventer, at advokatundersøgelsen er færdig i starten af det 2020.

ibs

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev