Bosteds-dødsfald får minister til at varsle ekstra tilsyn
Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix

Bosteds-dødsfald får minister til at varsle ekstra tilsyn

Magnus Heunicke (S) går ind i sagen om et dødsfald på fynsk bosted, som kostede fire medarbejdere jobbet, mens mindst otte andre medarbejdere har fået advarsler fra kommunen.
30. AUG 2019 8.20

ODENSE: Efter dødsfaldet på et bosted i Odense varsler sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at et ekstra tilsyn er på vej på området. En 50-årig kvinde mistede livet den 20. maj på bostedet - formentlig som følge af en medicinforgiftning, hvor personalet havde overset symptomerne. 

Ministeren vil ikke placere et ansvar for dødsfaldet, men varsler skærpet tilsyn med bostedet.

- Det er en meget ulykkelig og tragisk sag, som berører mig dybt. Jeg tror, den berører alle dybt. Det tyder på, at det har været noget meget potent medicin, som har været med i billedet her. Spørgsmålet er selvfølgelig, om der har været tilstrækkelige regler og kontrol fra ledelsens side på selve stedet, siger ministeren til TV2 Fyn. 

- Den her sag skal undersøges til bunds, for vi skal forhindre, at det sker igen. Derfor er det også, at Styrelsen for Patientsikkerhed nu er på vej med et ekstraordinært tilsyn på stedet for at sikre, at alle regler og procedurer er, som de skal være. For det her er i hvert fald gået fuldkommen galt, siger sundhedsministeren. 

Det er dog ikke kun på Botilbuddet Fangelvej,der er problemer med patienternes sikkerhed. En gennemgang af tilsynsrapporter fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at der er større problemer med sikkerheden på hvert femte bosted i Danmark, og derfor vil Magnus Heunicke nu gå hele området efter.

 - Det gælder både mig som sundhedsminister, men også hele det sociale område sammen med kommunerne for at se på at få løftet det her område. Det er nogle af vores allermest udsatte borgere. De skal selvfølgelig have tryghed for, at den medicin de får, at der er styr på det, siger Magnus Heunicke. 

Fire fyret eller fratrådt - advarsler til otte 
Dødsfaldet på Botilbuddet Fangelvej har ikke kun haft konsekvenser for de fire medarbejdere, der nu er enten fyret eller frivilligt fratrådt fra botilbuddet, som følge af sagen. Mindst otte andre medarbejdere har fået skriftlige advarsler eller påtaler i forbindelse med sagen, erfarer Fyens Stiftstidende fra de impliceredes fagforbund.

I ugerne efter dødsfaldet blev en del medarbejdere kaldt til tjenstlige samtaler. Fire medarbejdere blev varslet fyret og yderligere mindst otte medarbejdere fik advarsler, der er skridtet før en fyring.

I fagforeningen FOA undrer man sig over, at så mange medarbejdere tilsyneladende har del i ansvaret for dødsfaldet, mens ledelsen på bostedet går fri.

Odense Kommune fastholder imidlertid, at det er den enkelte medarbejder, der ikke har levet op til den faglighed, man kunne forvente, og at ansvaret ligger hos de implicerede medarbejdere og ikke ledelsen.

Rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen Søren Windell (K) bakker ledelsen op i sagen.

- Ud fra de oplysninger, jeg har fået, og også ud fra den seneste rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed om botilbuddet, så er der helt klare linjer. Jeg har ikke grund til at tro andet, end at ledelsen har handlet korrekt i det her, siger han til Fyens Stiftstidende.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt