EGEDAL: Ambitionerne var høje da Egedal Kommune gik med i det såkaldte branchepakkeprojekt i samarbejde med Foreningen Nydansker. Kommunen valgte at hjælpe den sværeste målgruppe, nyankomne flygtningekvinder, i arbejde. Og missionen har været en succes.
- Vi er stolte af vores resultater og stolte af den forskel vores projekt har gjort for kvinderne. At komme i arbejde betyder mere end blot at blive selvforsørgende. Vi kan se, at det giver kvinderne en stor stolthed, og det har en positiv effekt for hele familien fortæller Sanja Saric, der er afdelingsleder i Egedal Kommunes Center for Arbejdsmarked og Ydelse.
Hvor er jobbene?
'Egedalmodellen' er et paradigmeskifte i tilgangen til job. Man har ikke fokuseret på kvindernes egne ønsker. Her handler det om at få det første job, der måske ikke er ønskejobbet, men er et skridt vejen:
- Egedalmodellen bygger på erhvervsanalyse fra LG Insight (et analyse- og rådgivningsfirma, der tilbyder tjenester til offentlige og private virksomheder, organisationer mm. red.), der har vist hvilke jobs, der rent faktisk er mulige at få nu og her og det er indenfor områderne køkken, detailhandel og rengøring. De jobs har vi fokuseret på i forløb, hvor vi har kombineret flere praktikforløb med undervisning indenfor sprog og eksempelvis undervisning i dansk arbejdskultur, fortæller Flemming Riis, virksomhedskonsulent, der har deltaget i projektarbejdet.
Bag successen ligger hårdt arbejde. De mange virksomheder til praktikforløbene skal findes og klædes godt på. Samtidig arbejder Jobcentrets personale på at gøre starten til en succes:
- Det er vigtigt at første dag bliver en succes - for så er chancen for, at dag nummer to også går godt, blevet større. Vores mentor har hjulpet kvinderne med at finde den rigtige bus, sørge for at der er styr på børnepasningen, og at man har det rette arbejdstøj. Sådan nogle ting kan være barrierer, når man ikke kender til det danske arbejdsmarked. En stor del af vores arbejde er at få kvinderne til at tro på, at det kan lade sig gøre, fortæller Flemming Riis.
Selvtillid er vigtig
- Der er blevet prøvet mange forskellige tiltag for at få flygtningekvinder i arbejde gennem tiden. Det her virker. Og det er så vigtigt at kvinderne får den selvtillid en jobsucces giver og at de får den tidligt. Der går megen vigtig tid, hvis vi først skal vente på, at kvinderne lærer dansk, før vi kan hjælpe dem videre. Her gør vi det sideordnet, så kvinderne lærer dansk imens, fortæller Charlotte Haagendrup (K), formand for Kultur- og Erhvervsudvalget.
Torben Møller-Hansen er direktør i Foreningen Nydansker og bekræfter successen:
- Det, som Egedal Kommune her har gjort, virker. En vigtig ingrediens i succesen er de målrettede virksomhedsforløb inden for udvalgte brancher. En anden vigtig brik er virksomhedernes motivation: De virksomheder der har sværest ved at skaffe arbejdskraft er også dem, der er mest motiverede til disse forløb. Egedal Kommune satsede på de sværeste og landede en succes, fortæller Torben.
MG
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.