Gentoftes borgmester med megafon på vej ind på politi-domæne
Borgmester Hans Toft (K)
Foto: Martin Frøland, Ritzau Scanpix

Gentoftes borgmester med megafon på vej ind på politi-domæne

Vægtere med lyskastere og schæferhunde i snor skal stresse kommunens talrige tyve. Borgmester Hans Toft (K) vil gå hele vejen, mens politiforbundsformanden både advarer og bifalder.

BORNHOLM: Med en af landets højeste indbrudsfrekvenser og kommunalbestyrelsen i ryggen er Gentoftes borgmester Hans Toft (K) parat til at anfægte politiets og brandvæsenets eneret på udrykningskørsel for at få de alt for mange indbrud i kommunens villakvarterer stoppet.

- Tyvene skal stresses, og vores ambition er, at kommunale vægtere skal nå frem inden for fem minutter, advare naboerne med megafon, kaste lys på vejen, fotografere på stedet og gerne også have en schæferhund i snor. Det vil tyvene have respekt for, sagde Toft, der i KL's telt på Folkemødet var i panel med blandt andre politiforbundets formand Claus Oxfeldt, der dog advarede mod, hvad han opfatter som et skønmaleri af, hvad vægtere kan stille op.

- Jeg er bekymret for, hvad der vil ske, hvis vægterne går for langt og risikerer at komme i 'skarpe situationer'. Tænk på, at betjente på vagt er udstyret med stav, pistol, håndjern og peberspray, mens tyvene kan have både baseballbat og koben. 

- Det er altid godt, hvis borgerne kan være politiets øjne og ører, og ideen med megafon og lys på vejen for at skabe opmærksomhed er faktisk god. Men jeg vil advare mod udrykningskørsel til vægterne - for det giver bare borgeren en urealistisk forventning om en snarlig arrestation af tyven. Og hunde i snor skal holdes i sikker afstand, så de ikke springer på folk.

Oxfeldt pegede i det hele taget på nødvendigheden af at beskytte vægterne mod selv at risikere lovbrud, hvis ikke man kender straffelovens bestemmelser om nødværge og nødret godt nok.

Toft erklærede fra sin side, at han allerhelst så, at politiet kunne løse opgaven, men konstaterede, at betjentene enten kommer alt for sent ud til indbrud eller slet ikke kommer. Politiet kan ifølge ham således regne med en vis kommunal opgaveovertagelse på vægterscenen før eller senere - ligesom det er sket med administrationen af kørekort og pas.

Han satser på at gå til Christiansborg og KL for at få hjælp til de nødvendige dispensationer fra kommunalfuldmagten - og forsikrede, at vægterne ikke skal slås med tyvene, men at tyvene skal stresses, og selvfølgelig kan også vægtere køre med  udrykning.

Det sidste fik Oxfeldt til at ryke panden kraftigt - men de to nåede at træffe en kaffeaftale for at komme tættere på en gangbar Gentofte-løsning.

 

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev