Afklapsning til Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i rent blodbad
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Afklapsning til Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i rent blodbad

Partiformand Anders Samuelsen er ude sammen med flere andre topfigurer i LA og DF. Alternativet er også hårdt ramt.
6. JUN 2019 1.25
TEMA: FV19

De to evige kombattanter blandt partierne i og bag regeringen de seneste fire år, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, blev udsat for henholdsvis en kraftig afklapsning og et regulært blodbad ved onsdagens valg. DF gik tilbage fra 37 til 16 mandater, og LA fra 13 til blot fire.

For Liberal Alliance er der tale om et potentielt livstruende nederlag, idet partiet nu ikke længere har sin formand i Folketinget. Anders Samuelsen lykkedes ikke med at blive genvalgt, og når det vides allerede nu, selv om de personlige stemmer ikke er optalt, så er det fordi der i Nordsjællands Storkreds, hvor Anders Samuelsen var opstillet, simpelthen ikke faldt LA-stemmer nok til et LA-mandat.

Også finansordfører Joachim B. Olsen og politisk ordfører og gruppeformand Christina Egelund er ude, fordi partiet på samme måde heller ikke har fået stemmer nok i henholdsvis Københavns Omegns Storkreds og Nordjyllands Storkreds. Uanset hvem de fire overlevende mandater tilfalder, er partiet derfor berøvet en stor del af sin ledelse i Folketinget.

I Dansk Folkeparti rammer mandefaldet også partiledelsen, idet partiet i Københavns Storkreds har opstillet både gruppeformand Peter Skaarup og udlændingeordfører Martin Henriksen, men kun får ét mandat. En af de to er altså ude, og hvis man skal dømme efter de personlige stemmer ved FV15, kommer det til at gå ud over Martin Henriksen. De personlige stemmetal for FV19 foreligger først i løbet af torsdag.

Tilsvarende er der kun et enkelt mandat i Københavns Omegns Storkreds, og det vil efter al sandsynlighed tilfalde Pia Kjærsgaard, mens Mikkel Dencker og Kenneth Kristensen Berth må vinke farvel.

Andre partier på minus-siden er Alternativet, der gik tilbage fra 9 til 5 mandater, og Enhedslisten der mistede et enkelt mandat og gik tilbage fra 14 til 13 folketingsmedlemmer. For Alternativets vedkommende betyder det formentlig farvel til gruppeformand Carolina Magdalene Maier, der er opstillet i Københavns Storkreds sammen med partileder Uffe Elbæk. Han ventes at få det enlige mandat, som partiet får i storkredsen.

 

Se flere stillinger
Nyhedsbrev