
VORDINGBORG: I årevis var vanrøgt og krænkelser virkelighed for en række plejebørn, der var anbragt hos en familie i landsbyen Mern i Vordingborg Kommune. Og selvom dommen mod plejeforældrene faldt i byretten 2012 og blev stadfæstet i landsretten året senere, er sidste punktum i sagen ikke sat.
To af de krænkede plejebørn stævnede nemlig Vordingborg Kommune i 2017 for ikke at have grebet ind over for familien. På grund af sagens principielle karakter starter den direkte i Østre Landsret med hovedforhandling i morgen tidlig, tirsdag, med krav om godtgørelse for det manglende tilsyn.
Sagen drejer sig om misbrig af ni plejebørn over en periode på godt 20 år, og kommunen greb ifølge anklagen ikke ind. Blandt andet viser en aktindsigt, som TV Øst har søgt, at kommunen blot var på kontrolbesøg én gang i perioden 2007-2010.
Vordingborg har gennem sagen fastholdt sin uskyld, og at det er den anbringende kommune, der har ansvaret. Det er kommunernes struktur efter kommunalreformen, der er årsag til, at Vordingborg erklærer sin uskyld, da daværende Højreby Kommune, som nu er under Lolland Kommune, havde placeret et af de plejebørn, som har stævnet kommunen.
Tidligere forlig og dom
En sag fra Slagelse Kommune er tidligere gået direkte i landsretten på grund af den principielle karakter og skrev historie som den første af sin slags. Her blev kommunen pålagt at betale 100.000 kr. til hver af de tre søstre, som blev udsat for overgreb af deres plejefamilie.
I lignende sager har flere kommuner indgået forlig med børnene, inden de er kommet for en dommer. Blandt andet i Rebildsagen, hvor kommunen indgik forlig med ti børn, som blev groft krænket af deres far, uden kommunen greb ind. Her lød forliget på 450.000 kr. til hvert af de ti børn.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.