Børn i daginstitutioner udsættes for sundhedsskadeligt indeklima
Foto: Maria Tuxen Hedegaard, Ritzau Scanpix

Børn i daginstitutioner udsættes for sundhedsskadeligt indeklima

20 institutioner er undersøgt, og i samtlige er der fundet sundhedsskadelige mængder hormonforstyrrende stoffer og i mange også for høje CO2-koncentrationer.

Dårlig akustik, hormonforstyrrende stoffer og for meget CO2. Det er hver dag virkeligheden for danske børn i daginstitutioner. Det viser en ny rapport fra Det Økologiske Råd. 

20 institutioner i fire kommuner er blevet målt på ni forskellige parametre, og det er første gang, der er blevet målt med så bred tilgang i en dansk undersøgelse. Målingerne er foretaget fra januar-maj sidste år, og i samtlige institutioner fandt det Økologiske Råd 'bekymrende høje niveauer af hormonforstyrrende kemikalier', som er forbudte i legetøj.

Nogle af disse stoffer er ftalater og fosforbaserede flammehæmmere, som særligt kan påvirke børns udvikling. Det mest sundhedsskadelige ftalat, DEHP, er blevet fundet i alle 20 institutioner og i de højeste koncentrationer.

CO2 og dårlig akustik
Det er ikke kun i legetøjet, børnene risikerer at stifte bekendtskab med. Også CO2-niveauet er faretruende højt i de institutioner, som ikke har ventilationsanlæg, hvilket langt fra alle har, og de enkelte er meget gamle - den ældste bygning er fra 1915. I disse er indeklimaet afhængigt af manuel udluftning.

På seks ud af 20 stuer er der desuden målt akustiske forhold i opholdsstuer, som ikke overholder bygningsrelementerne. Her er der mål på efterklangen af larm, og ifølge interviewede medarbejdere opstår larmen særligt ved ukontrollerede aktiviteter. 

Det kræftfremkaldende stof radon er fundet i tre af de 20 institutioner, og det lave antal er ifølge rapporten overraskende i forhold til tidligere målinger i daginstitutioner.

Institutionerne varierer i størrelse og både antal børn og ansatte og har på måletidspunktet haft fra 4-35 voksne og 42-144 børn fordelt på både vuggestue- og børnehavebørn.

 

Der er målt på: 1) CO2, 2) temperatur, 3) fugt, 4) lyd, 5) kemikalier (ftalater og fosforbaserede flammehæmmere), 6) ultrafine partikler, 7) radon, 8) dagslys og belysning samt 9) rumakustik i to rum i alle institutionerne. 

Kilde: Det Økologiske Råd

Find hele rapporten her

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt