Sager om fejl på Rigshospitalet sorteret fra af afdelingstop

Rigshospitalet gennemgår nu databasen for afviste sager om farlige situationer. Derudover er de ansvarlige bedt om en redegørelse.
3. MAR 2019 16.05

HOVEDSTADEN: Flere sager om fejl på Rigshospitalet er blevet afvist af ledende medarbejdere. Det skriver TV2 søndag.

156 ud af 3.700 indberetninger fra hospitalets personale i 2018 om farlige eller potentielt farlige situationer for patienterne, er ifølge mediets oplysninger blevet afvist højere oppe i systemet.

I 56 af tilfældene burde det ikke være sket. Det vurderer Mark Krasnik, der er overlæge og risikomanager på Rigshospitalet.

- Det er et spørgsmål om vores patientsikkerhedskultur, siger han til TV2.

Sundhedspersonalet skal ifølge gældende regler indberette fejl eller situationer, hvor der kan være fare for fejl. Disse betegnes som utilsigtede hændelser. Sagerne lander hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der vurderer dem.

'Skidt tendens'
Ifølge paraplyorganisationen Danske Patienter er det et vigtigt system. Det er nemlig til for at sikre patienterne. Derfor er det en 'skidt tendens', hvis sager sorteres fra, udtaler vicedirektør Annette Wandel til Ritzau.

- Det er ikke altid, at man lokalt opdager fejlen. Det er først, når man får et større billede med indberetninger fra flere hospitaler, at man kan finde ud af, hvilke procedurer, der er farlige.

- Det er bekymrende, at der bliver luget ud i indberetninger. Det kan betyde, at man ikke får opdaget fejl og ikke får grebet ind, siger hun.

De medarbejdere, der melder om fejl, er ifølge lovgivningen sikret, at en anmeldelse ikke får negative konsekvenser. Desuden har anmelderen mulighed for at indgive en rapport anonymt.

Tab af troværdighed
Men også anonymiteten har Rigshospitalet haft svært ved at overholde. Ifølge Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, er det et 'stort problem', at Rigshospitalet har handlet mod reglerne.

- Hvis ledelsen sidder og sorterer i indberetningerne og kender dem, der indberetter, så nedbryder man skellet mellem den lærende og den sanktionerende del, og systemet mister troværdighed, siger han til TV2.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV2, at den vil undersøge, om alle regioner overholder reglerne.

I Region Hovedstaden er formand for sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) bekymret over de afviste indberetninger. Han har bedt om en redegørelse fra Rigshospitalet.

- Det er vigtigt, at vi lærer af de fejl, der bliver begået, siger han.

På Rigshospitalet er vicedirektør Per Jørgensen ked af, at 56 rapporteringer fejlagtigt er blevet afvist. Hospitalet vil i den kommende tid gøre de ansatte opmærksomme på problemstillingen - herunder hvilke indberetninger om utilsigtede hændelser der må afvises:

- Patientsikkerhed er meget, meget vigtigt for Rigshospitalet, og vi er glade for systemet, og for at vi får så mange rapporteringer, siger Per Jørgensen.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt