
Selvom meningsmålingerne lige nu ikke er specielt gode for det nuværende folketingsflertal bag regeringen, så er der håb forude. Noget tyder nemlig på, at de borgerlige har fat i de unge, der inden længe får lov at sætte deres kryds for første gang.
Torsdag aften blev årets skolevalg afgjort, og det resulterede i en smal sejr til blå blok, der fik 51,2 pct. af stemmerne. Og det endda på trods af, at Socialdemokratiet blev topscorer blandt partierne med 22,6 pct.
Socialdemokraterne var størst i fire af de fem regioner. Kun i Region Midtjylland var Venstre en smule større. På den borgerlige fløj fik Venstre sammenlagt 17 pct. af stemmerne, mens De Konservative fik et kanonvalg med 13,1 pct.
Også De Radikale og Liberal Alliance fik med 11,1 og 9,9 pct. markant bedre resultater, end det lykkedes for de voksne politikere at hive i land ved det seneste folketingsvalg.
Til gengæld måtte Dansk Folkeparti og Enhedslisten nøjes med 8,4 og 4,8 pct. af stemmerne. Skolevalget bliver afholdt hvert andet år og arrangeres af Folketinget, Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd.
Forud for valget har cirka 80.000 14-17-årige fra 8. til 10. klasse været igennem et tre uger langt undervisningsforløb, hvor de er blevet præsenteret for partiernes mærkesager og har deltaget i debatter med repræsentanter for ungdomspartierne.
63.463 stemte
Det skal dog bemærkes, at der ikke er tale om et repræsentativt udsnit af aldersgruppen, da det har været op til den enkelte skole, om man ville tilmelde sig valget. Det er heller ikke alle ungdomspartier, der har haft mulighed for at deltage i de mange debatter rundt omkring.
Ved det forrige skolevalg i 2017 endte det også med sejr til de blå partier. Dengang fik de 55,3 pct., og Venstre blev det største parti med 19,1 pct. af stemmerne.
74.157 var stemmeberettigede, og 63.463 benyttede sig af muligheden for at sætte kryds ved det parti, der bedst repræsenterede deres holdninger.
Her er valgresultatet (i parentes stemmeandelen ved skolevalget i 2017):
- Socialdemokratiet, 22,6 pct. (15,6).
- Venstre, 17,0 pct. (19,1).
- Konservative, 13,1 pct. (12,8).
- Radikale, 11,1 pct. (11,4).
- Liberal Alliance, 9,9 pct. (13,5).
- Dansk Folkeparti, 8,4 pct. (8,4).
- SF, 5,7 pct. (5,3).
- Enhedslisten, 4,8 pct. (6,1).
- Alternativet, 4,6 pct. (6,4).
- Nye Borgerlige, 1,5 pct. (1,4).
- Kristendemokraterne, 1,3 pct. (deltog ikke).
Kilde: Folketinget
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.