Interne regeringsstridigheder og et meget omstridt mineprojekt ser ud til at gøre sit udslag i meningsmålingerne op til det kommende valg i Grønland.
I hvert fald viser en måling i det grønlandske medie Sermitsiaq.AG, at det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) bliver det største parti i det grønlandske parlament, Inatsisartut, når der er valg til Det Grønlandske Selvstyre, Naalakkersuisut, den 6. april.
IA vil få 36 procent af stemmerne, når grønlænderne går til stemmeurnerne, viser meningsmålingen.
Partileder Múte B. Egede kan derfor blive den, der vrister posten som formand for selvstyret fra Kim Kielsen.
Kim Kielsen blev vippet af pinden som formand for sit eget parti, socialdemokratiske Siumut, i november. Men han blev siddende som formand for det grønlandske landsstyre i en saga, der endte med udskrivelsen af valget.
I meningsmålingen fra Sermitsiaq.AG står Siumut til en tilbagegang fra 27,3 procent i 2018 til 23,2 procent. Dermed står partiet til kun 8 af Inatsisartuts 31 pladser, mens IA står til at få 12.
Det er ikke første gang, at regeringspartiet står dårligt i meningsmålingerne, forklarer adjunkt på Ilisimatursafik (Grønlands Universitet) Rasmus Leander Nielsen. Som regel har partiet alligevel formået at hive en sejr i land, når det kom til valget.
- Men Siumut vinder kun lige akkurat det ottende mandat og er meget tæt på at ryge ned på syv mandater. Det ville nærmest være det laveste Siumut er målt i grønlandshistorien, siger Rasmus Leander Nielsen.
Ifølge ham er det især konflikten i Siumut, der kan læses i tallene.
- Man har haft en nærmest borgerkrigslignende tilstand i Siumut, og selv efter at formandsvalget var overstået i slutningen af november, har der været uklarhed om, hvem der tegner partiet udadtil.
Men det er ikke bare de interne stridigheder i Siumut, der virker udslagsgivende op til valget til Naalakkersuisut.
Også et mineprojekt nær Narsaq i Sydgrønland deler vandene. Her planlægger selskabet Greenland Minerals at udvinde sjældne jordarter fra Kuannersuit (Kvanefjeld) i flere årtier.
De sjældne jordarter indeholder radioaktive stoffer som uran og thorium.
Siumut bakker op om projektet, mens IA er ubetinget imod udvinding af råstoffer i Kuannersuit, som både den grønlandske forening Urani Naamik (Uran Nej Tak) og Greenpeace har udtrykt bekymring for.
En rapport om minens betydning for miljøet er sendt til offentlig høring i Inatsisartut den 1. juni, der som bekendt er efter valget.
Derfor kan udfaldet af valget meget vel afgøre projektets fremtid.
/ritzau/