dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Viden om tusindvis af private coronatests går dagligt tabt

/ritzau/

Når private udbydere tester for corona, modtager staten ikke data til smitteopsporing- og overvågning.

Når sundhedsmyndighederne hver dag opdaterer smittetallet, er det ikke alle smittede i Danmark, der fremgår.

Årsagen er, at myndighederne ikke kan registrere de tusindvis af test, som hver dag foretages af private virksomheder.

Det skriver Politiken.

Politiken har talt med fire af de største leverandører på markedet, Eurofins, Pentabase, Qlife og Centogene. De vurderer, at der lige nu gennemføres omkring 5000 test dagligt i privat regi.

Antallet af privatudførte coronatest er imidlertid baseret på et skøn.

Det offentlige registrerer nemlig ikke de gennemførte test. Statens Serum Institut (SSI) har ikke retningslinjer og systemer på plads til at tage imod dem, skriver Politiken.

Avisen har talt med leverandører, ligesom mails fra SSI til en leverandør viser, at SSI ikke kan modtage informationerne i de relevante databaser.

- I coronatestningen spiller det offentlige og private ikke sammen i øjeblikket. Vi kører lige nu 5000-6000 test om ugen og har i snit en til to positive svar om dagen. Men vore data kan ikke indberettes nogen steder og ryger derfor ned i et sort hul, siger den administrerende direktør i firmaet Qlife, Thomas Warthoe, til Politiken.

Karen Angeliki Krogfelt, der er professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet, kalder det "noget værre rod", fordi en masse viden og data går tabt.

Det skal fikses, siger Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen til Politiken.

Sundhedsstyrelsen har ingen kommentarer til sagen og henviser til Statens Serum Institut.

Politiken stillede i torsdags en række spørgsmål til SSI, som har svaret med, "at vi er bekendt med problemstillingen".

Det private marked af coronatest har blomstret, især fordi svartiden i det offentlige testsystem flere steder i landet er blevet længere.

Virksomheden Pentabase gennemfører eksempelvis omkring 1000 test om dagen til virksomheder og forbrugere. Testsvaret foreligger inden for 4-24 timer afhængig af den betalte pris.

Ifølge avisen forventer markedet, at der inden længe vil blive udført op mod 80.000-100.000 daglige coronatest i privat regi.

/ritzau/