
Fra på mandag kan afgangselever i hovedstaden vende tilbage efter samme model som i resten af landet. Det er alle Folketingets partier enige om som en del af en mindre genåbning efter forhandlinger i Statsministeriet torsdag aften.
- Alle partier har gjort gældende, at det er vigtigt, at genåbningen har et meget stærkt fokus på børn og unge, siger statsminister Mette Frederiksen (S) efter mødet.
I de fleste landsdele er afgangselever i grundskolen og på ungdomsuddannelser tilbage til normal undervisning på halv tid. Hovedstaden har dog været undtaget på grund af et højere smittetryk, men fra 22. marts kan de også vende tilbage.
Åbningen gælder også erhvervsuddannelser, hvor nogle elever er afhængige af undervisning, fordi der er tale om praktiske fag, hvor det er svært at modtage fjernundervisning, hvis man eksempelvis skal lære at bygge et hus.
Hos Enhedslisten er man glade for, at det er børn og unge samt erhvervsskoleleverne, der er blevet prioriteret, og samme glæde er at spore hos SF’s formand Pia Olsen Dyhr. På Twitter skriver hun, at man er "Rigtig tilfreds med, at vi åbner for erhvervsskoleeleverne. Og rigtig glad for, at flere børn kommer i skole. Det trænger de til”.
Forhandler om langsigtet plan
På trods af lempelserne havde blå blok håbet på, at der kunne være åbnet mere.
- Det her var, hvad der kunne etableres et flertal for, men det rokker ikke ved regeringens meget fastcementerede og uambitiøse niveau, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen (V).
Samtidig med, at flere elever kan komme tilbage i skolerne, hæves forsamlingsforbuddet fra fem til ti personer udendørs og fra 25 til 50 personer ved udendørs idræt. Der åbnes også for udendørs gudstjenester med op til 50 personer, men der ændres ikke ved de gældende regler for indendørs gudstjenester.
Forhandlingernes fokus er den langsigtede plan for genåbningen af Danmark, så samfundet får et overblik over rækkefølgen af de delvise genåbninger. Men grundet de lavere smittetal er der plads til yderligere genåbning allerede fra mandag.
- Vi er meget tilfredse med, at vi kan være mere sammen udendørs. Man kan holde en påskefrokost for ti mennesker udenfor. Og vi kan dyrke mere idræt udenfor. Og så mødes vi på mandag og laver en større aftale om genåbningen, siger De Radikales partileder Sofie Carsten Nielsen efter forhandlingerne.
Forhandlingerne om en langsigtet plan skal være færdige 23. marts. Til den tid vil det også stå klart, hvad der kan åbne i den næste runde, som er efter påsken i starten af april.
Disse punkter er Folketinget partier nået til enighed om i en genåbning fra på mandag:
- Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden efter samme model som resten af landet. Testmodel som hidtil. (Undtaget er afgangselever i kommuner med særlig høj incidens – vurderes af Epidemikommissionen.)
- Certifikatfag er i nogle erhvervsuddannelser helt centrale for uddannelsen. Undervisningen er ofte rent praktisk og kan ikke gennemføres virtuelt. Derfor gives mulighed for fuld genåbning og fuldt fremmøde for elever, der skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet. Testmodel som hidtil.
- Forsamlingsforbuddet hæves til 10 personer udendørs. Det bemærkes, at sundhedsmyndighederne stadig har de samme anbefalinger om max 5 personer i hjemmet og begrænsning af social kontakt mv.
- Forsamlingsforbuddet hæves for udendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer
- Der åbnes for udendørs gudstjenester mv. med op til 50 personer. Dette ændrer ikke på de gældende regler for indendørs gudstjenester mv.
Kilde: Statsministeriet
Ritzau / mh
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.