Weekenden har skudt et års fejring af Genforeningen i gang
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland efter en fredelig folkeafstemning blev genforenet med Danmark. Her byder statsminister Mette Frederiksen (S) Dronning Margrethe velkommen i Det Kongelige Teater, hvor fejringen af 100-året startede med en gallaforestilling.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Weekenden har skudt et års fejring af Genforeningen i gang

Fredag blev fejringen af 100-året for Genforeningen skudt i gang. Se her, hvordan kommuner fejrer den hele året i hele landet.
12. JAN 2020 9.52

Til sommer er det 100 år siden, at kong Christian X red på sin hvide hest ind i det genvundne Sønderjylland. Derfor fejres jubilæet for Genforeningen med over 900 arrangementer og aktiviteter i hele landet, især ved grænsen.

Fejringen startede fredag aften, hvor 1.200 gæster var inviteret i Det Kongelige Teater ved den officielle åbning, blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), Dronning Margrethe og Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther. Også en del sønderjyder havde fundet vej til København, for eksempel Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V).

- Det er en national begivenhed, og derfor er det vigtigt for mig, at også landets statsminister fortæller om landets syn på hele Genforeningen, sagde han til TV Syd, mens formand for Aabenraa Grænseforening, Jens Overgaard, fortalte, at det var en meget fornem måde at få sat året i gang på.

Helårsfest
Og der kommer til at ske ikke så lidt fejring i 2020. Festlighederne kulminerer med et kongeligt besøg og fire dages fejringer, hvor syv kommuner har hver deres fejring, og ellers er der over 900 aktiviteter i hele landet, der markerer 100-året for Genforeningen med Sønderjylland. Heriblandt København, Sorø, Hørsholm, Faaborg, Aarhus, Aalborg, Lemvig og i Sønderjylland samt syd for grænsen.

Kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) fremhævede onsdag kongehusets rolle i fejringen, da hun præsenterede programmet. Kongehuset vil hele året markere Genforeningen, hvor kronprinsen blandt andet kommer til Sønderjylland som en del af det landsdækkende løb Royal Run. Fejringen kulminerer i dagene 9.-12. juli, hvor Christian X for 100 år siden red over grænsen på sin hvide hest til en folkefest på Dybbøl. Det hele afsluttes med en festgudstjeneste i Ribe Domkirke 12. juli, hvor dronningen og den tyske forbundspræsident forventes at deltage.

I løbet af året vil Genforeningen også fylde i det kommunale kulturliv. For museumsgængere bliver det muligt at høre fra 'vindere og tabere' i en udendørsudstilling på Mosede Fort, der ligger i Mosede i Greve Kommune. På Trapholt Museum for Moderne Kunst kommer der til at være et fælles broderet kunstværk mellem 800 danskere og tyskere.

Sønderjysk kulturarv i hele landet
Det sønderjyske kagebord finder vej længere nordpå, når det vil være at finde i udvalgte landsbyer i Syddjurs Kommune, mens kong Christian X hele året vil vogte lyskryds i Aabenraa med et lyssignal, hvor han sidder til hest. Sønderborg Kommune fejrer året med blandt andet kunstdesign og en historiefestival, et folkemøde i Ribe, 'Sangen genforener 2020' og Folkefesten i juli, mens Abenraa også laver en genforeningspark - et grønt område, der efterfølgende skal fungere som et nyt byrum foran Aabenraa bibliotek.

Tæt ved grænsen kommer der også til at køre en genforeningsbus, som ruller ud til skoler og gymnasier for at præsentere et roadshow, der handler om identitet, sprog og historie. Indtil videre har 85 skoler booket sig ind på bussen. Bussen er også på vejene i weekenden og vil være til stede ved fejringsevents over hele landet.

- Skolebørnene skal også mærke, at det er et jubilæumsår, fortæller projektleder Helle Nordentoft fra Museum Sønderjylland til TV Syd.

eo

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt