VR-brille skal berolige patienter før knæoperation

30 iværksættere og virksomheder på Sjælland har fået EU-støtte til innovative løsninger og produkter til sundhedsvæsenet.
14. JUN 2022 8.30

SJÆLLAND: I anæstesiafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus skal en VR-brille med naturoplevelser hjælpe patienter, der skal bedøves. Det er et af de konkrete resultater af, at 30 iværksættere og virksomheder på Sjælland med EU-støtte har leveret innovative løsninger og produkter til sundhedsvæsenet.

Der er tale om projektet Data- og designdreven sundhedsinnovation (DDSI), som er støttet af EU’s Regionalfond, der netop er afsluttet, oplyser Erhvervsstyrelsen.

Et af de 30 projekter er Sorø-iværksætteren Thuri Kledals opfindelse: VR-Nature, en brille der afspiller sekvenser med et japansk skovbad og andre naturoplevelser i virtual reality (VR) - beregnet til at berolige patienter.

Efter sommerferien skal VR-Nature testes i samarbejde med Nykøbing Falster Sygehus’ anæstesiafdeling. Her skal brillen bruges til at berolige patienter, der får en rygmarvsbedøvelse forud for fx en knæoperation. 

Sygehusdirektør Ricco Dyhr glæder sig til at teste VR-teknologien:

- Vi opererer mange borgere, og det er ikke behageligt at blive bedøvet. Her er der en virksomhed, som har tænkt det anderledes med VR-brillen. Brillen holder patienten fokuseret på natur, og det gør noget ved dine sanser at fokusere på noget andet. Vi tror og håber på, at vi får patienter, der kommer sig hurtigere, ud af forsøget.

Projektet har hjulpet SMV’er i Greater Copenhagen og Region Sjælland med at skabe innovative kommercielle løsninger på globalt oplevede udfordringer inden for sundheds- og velfærdsområdet.
Projektet startede i oktober 2017 og blev afsluttet med udgangen af marts 2022.
Det samlede budget var på 19 mio. kr., og EU’s Regionalfond medfinansierede DDSI med 9,5 mio. kr.
Projektet blev drevet af Fonden til innovation og erhvervsfremme i Region Sjælland (FIERS) i et partnerskab med Professionshøjskolen Absalon, DTU, Cumuli Design Lab, Erhvervshus Sjælland og Region Sjælland.

ka