DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Voksende utilfredshed med kommunernes forvaltning af handicapområdet
Flere end 50.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag om at fjerne handicapområdet fra kommunerne. I spidsen for forslaget står debattør og mor til tre børn med særlige behov, Monica Lylloff fra Fredensborg.
Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix

Voksende utilfredshed med kommunernes forvaltning af handicapområdet

Flere handicappede skal hjælpes for færre penge. Nu vil både borgere og politikere have kommunerne fyret fra handicapområdet.

“Handicapområdet skal væk fra kommunerne”. Sådan lød overskriften på et borgerforslag, der inden jul nåede de krævede 50.000 underskrifter og nu skal behandles i Folketinget inden sommerferien.

- Vi lægger allesammen ud med en enorm tillid til systemet. Men efterhånden bliver den tillid så slidt, at vi får åndenød og snurren i fingrene, hver gang der tikker en besked ind fra kommunen, siger frontkvinden bag forslaget, debattør Monica Lylloff, Fredensborg til Kommunen.dk.

Hun er selv mor til tre børn med særlige behov, og flere politikere på Christiansborg er enige med hende i, at kommunerne håndterer handicapområdet utilfredsstillende og at det måske bliver nødvendigt at flytte området til regionerne og/eller staten.

Ikke kommunernes skyld

Ifølge professor i offentlig forvaltning Kurt Klaudi Klausen, Syddansk Universitet er der sket markante forringelser for de borgere, der har brug for støtte og hjælp til handicap. Men det er faktisk ikke kommunernes skyld, siger han:

- Kommunerne befinder sig i et konstant krydspres mellem for få ressourcer og et stigende antal borgere med handicap. Hvis en familie med et udadreagerende barn flytter til kommunen, kan det vælte hele sektorens budget, siger han. 

- Den prestigefulde opgave, som kommunerne i sin tid med glæde overtog fra amterne, er blevet et dilemmafyldt og uattraktivt ansvar, siger Kurt Klaudi Klausen

Læs hele historien på Kommunen.dk.