dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Vindmøller skal være en del af genopretningsplan
Der er ingen grund til at vente med udbud for havvindmølleparker, siger Klimarådet i nyt notat.
Foto: Johnny Madsen, Biofoto, Ritzau Scanpix

Klimarådet:
Vindmøller skal være en del af genopretningsplan

Klimarådet kommer med 14 klimatiltag, som bør blive en del af en kommende, grøn genstart for Danmark.

Klima og beskæftigelse skal være to væsentlige faktorer, når den danske økonomi skal genoprettes. Det understreger Klimarådet i et nyt notat.

Her fremhæver Klimarådet 14 klimatiltag, som skal være en del af en kommende genstart for Danmark. Heriblandt anbefaler Klimarådet en fremrykning af udbud af to havvindmølleparker, ligesom der skal bygges massivt med landvindmøller og solceller frem mod 2030.  

Derudover anbefaler Klimarådet blandt andet, at man fremmer grønne offentlige indkøb, en ophævelse af regler, der binder kunder til naturgas og en afskaffelse af afgift på certificeret overskudsvarme. 

- Klimarådet peger på en række klimatiltag, som også kan gavne beskæftigelsen i Danmark. Klimatiltagene bør vedtages uanset hvad for at nå vores 70 pct., så der er ingen grund til at tøve nu. Men tiltagene i sig selv er slet ikke tilstrækkelige, så vi skal have langt flere klimainitiativer sat i søen sideløbende med den økonomiske genopretning, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

Ingen grund til at vente

Når det kommer til de kommende havvindmølleparker, ser rådet 'ingen grund til at vente' med at sætte udbuddet igang. I en længerevarende økonomisk krise er det netop sådanne store anlægsinvesteringer, der kan hjælpe med til at skubbe gang i økonomien, skriver Klimarådet desuden. 

Vindmøller på land har været diskutteret på det seneste, hvor loftet over landvindmøller er kommet i modvind, hvor Wind Denmark - og nu også Klimarådet - mener, at loftet bør afskaffes.

Derfor mener Klimarådet, at der bør udbygges massivt med vind på land frem mod 2030, hvor der også bør satses mere på solenergi. For at hjælpe udbygningen på vej, anbefaler rådet, at man sikrer en hurtigere sagsbehandling, som er central for at sikre, at at projekterne kommer hurtigere igang og bidrager til stimulere økonomien. 

- Klimapolitikken hastede før coronakrisen, og den haster stadig. Der er nu opstået et akut behov for, at vi laver en genopretning af økonomien, og det er helt essentielt, at klimaet indgår som et centralt element i de kommende politiske tiltag, siger Peter Møllgaard.

esl