Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Regionspolitikeren Villy Søvndal (SF) lader nu borgmesterambitionen i Kolding fylde lidt mere.
Foto: Christina Simonia Straarup, Ritzau Scanpix

KV21:
Villy Søvndal trækker sig lidt i regionsrådsarbejdet

Følg de seneste udpegninger og manøvrer op til KV21 - i SF, Slesvigsk Parti, EL og KD, i Syddanmark, Aabenraa, Allerød og Køge, og så er der nyt R-K-valgforbund i Haderslev.
14. DEC 2020 9.11
TEMA: KV21

I Region Syddanmark trækker Villy Søvndal (SF) sig nu fra regionsrådets forretningsudvalg, oplyser Fredericia Dagblad. Den tidligere udenrigsminister, der er i sin første periode i regionsrådet, vil have mere tid til at føre valgkamp som borgmesterkandidat i Kolding.

Hans efterfølger som regional spids er Mikkel Dragsmose-Hansen, der sidder i byrådet i Middelfart og i dag ikke er i regionsrådet, så Søvndals afløser i forretningsudvalget bliver Annette Blynel. Nummer to på SF's liste ved KV17, Ida Damborg, genopstiller ikke.

I Aabenraa stiller det tyske mindretalsparti Slesvigsk Parti igen op med Erwin Andresen som spids, oplyser JydskeVestkysten. Han blev første gang valgt ind i byrådet i tidligere Tinglev Kommune ved KV01. I denne periode har partiet to pladser ud af 31, den anden har Kurt Andresen, der ikke genopstiller.

I Allerød skifter Enhedslisten nu spids, oplyser sn.dk. Emil Ulrik Andersen, der har siddet i partiets København-bestyrelse og er medstifter af EL's børnepolitiske udvalg, afløser det nuværende byrådsmedlem, Rasmus Keis Neerbek, der før KV17 meddelte, at dette blev hans sidste periode. EL har i to perioder haft en enkelt plads ud af 21.

I Køge kommer et nyt parti på stemmesedlen, idet Søren Gaarde nu ifølge sn.dk stiller op som spids for Kristendemokraterne, der ikke har stillet op i Køge siden valget til sammenlægningsudvalget ved KV05. Dengang kom det lille parti ikke ind.

Søren Gaarde er tidligere LA-medlem og håber på at komme med i det tidligere omtalte valgforbund mellem K-R-LA, der bryder tre tidligere valgforbund op.

To af de tre nævnte partier har også fundet sammen i en anden kommune, Haderslev, oplyser JydskeVestkysten. Det er R og K, der hver har en plads blandt de 31 i byrådet. 

Dermed bryder K med Kjeld Thrane i spidsen med et rent borgerligt valgforbund med LA og DF ved KV17. Her var K lillebror og fik en plads, mens der blev to til LA og fire til DF.

De Radikale med Børge Koch i spidsen stod uden for valgforbund, men øjner nok et mandat nummer to, da partiet fik 1.824 stemmer og Koch med en tredjeplads over personlige stemmer fik de 949. I Haderslev skulle der sidst 1.027 stemmer til et gennemsnitligt mandat.

De to partier er åbne for at inkludere flere partier, "hvis det giver mening valgteknisk og holdningsmæssigt", som R-lokalformand Jan Svanevik siger.