Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Vil lukke ADHD-skoler og åbne fængsler i stedet

Halvdelen af landets specialskoler skal ifølge regeringens rejsehold lukkes, og både regering og opposition vil i stedet åbne ADHD-fængsler

Både Venstre og Konservative støtter oppositionens idé om at placere unge og voksne med ADHD i specielle fængsler for at 'få mindre kriminalitet og færre ofre.' Men disse fængsler vil hurtigt blive fyldt op, hvis regeringen følger rejseholdets anbefalinger om at lukke hver anden specialskole. Det forudser Ingvald Kamarinum, der er skoleleder på den privat-offentlige institution Fjordskolen, hvor cirka halvdelen af eleverne lider af ADHD.

- Landets specialskoler er netop med til at forebygge, at børn og unge med ADHD ender i kriminalitet. Det giver ikke mening at skære ned på det forebyggende arbejde og derefter kompensere for resultatet ved at etablere særlige ADHD-fængsler. Den prioritering er tåbelig, siger Ingvald Kamarinum, der gennem de seneste 10 år har kunnet konstatere, at ungdomskriminaliteten er steget, hver gang regeringen har sparet på forebyggelsen.

Internationale beviser
Både danske og internationale undersøgelser har dokumenteret en stærk sammenhæng mellem ADHD og kriminalitet. Således viste et stort dansk studie fra 2002, at knap halvdelen af en gruppe børn med svær ADHD senere blev dømt for kriminalitet i voksenalderen, mens en norsk undersøgelse har vist, at en tredjedel af alle indsatte i fængslerne har symptomer på ADHD. Men ifølge Ingvald Kamarinum er det langt fra sikkert, at ADHD fører til kriminalitet.

- Folk med ADHD har ganske rigtigt en større sandsynlighed for at ende i kriminalitet, men kun hvis de ikke får den rette behandling. Derfor er specielle ADHD-fængsler principielt set en udmærket idé, men hvorfor lukke de forebyggende specialskoler og først sætte ind, når de ADHD-ramte er blevet kriminelle, spørger Ingvald Kamarinum. Han oplyser, at cirka 90 pct. af eleverne på Fjordskolen holder sig ude af kriminalitet og går en fremtid i møde, som ligner de fleste andres.

- Det tyder på, at specialskolerne ikke blot 'producerer førtidspensionister', som lederen af regeringens rejsehold har udtalt, men rent faktisk kan gøre en forskel for unge med ADHD. Den voldsomme andel af ADHD-ramte blandt de indsatte i fængslerne burde få alle alarmklokker til at ringe. Det er tegn på, at den forebyggende indsats skal styrkes, ikke nedprioriteres, siger Ingvald Kamarinum.

Illustration: http://www.flickr.com/photos/abn2/3452286287/sizes/z/in/photostream/

lcl