DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Vil gerne - men må ikke føre tilsyn

Vil gerne - men må ikke føre tilsyn

Sundhedsstyrelsen svarer klart, at Odsherred Kommune ikke kan føre tilsyn med psykisk dårlige patienter på privathospital i Granhøjen-koncernen
3. JAN 2012 10.27

Af Knud Abildtrup, [email protected]

ODSHERRED: Granhøjen har fået ret, og social- og sundhedsudvalget i Odshered har fået klar besked: Kommunen har ingen tilsynsforpligtelse - hverken det generelle eller det personrelaterede - på Granhøjens privathospital, Skovhus. Hospitalet har ingen aktiviteter efter serviceloven - udelukkende sundhedsloven.

Granhøjen har de senere år været udsat for kraftig kritik - bl.a. for for meget fokus på pengeindtjening, for ringe uddannet personale samt brug af tvang.

- Når vi har klemt sådan på som kommune, skyldes det jo, at vi kan være i tvivl om, hvorvidt der overhovedet føres tilsyn med de borgere, som opholder sig på Skovhus. Vi vil gerne føre tilsyn, men vi må ikke - vi har ingen hjemmel eller adkomst til det, udtaler udvalgsformand Michael Kjeldgaard (S) til dknyt.

Det er således entydigt Sundhedsstyrelsen og regionen, som har tilsynet, lyder det fra Kjeldgaard, der nu ønsker undersøgt, om de anbringende kommuner har et personrelateret tilsyn:

- Det vil vi for en sikkerheds skyld have afklaret. Man kan se det arbejde som et led i vores generelle opfølgning på afklaring af tilsynet med de mange selskaber i den store private virksomhed Granhøjen.

Mere afklaring
Odsherred Kommune har overfor Sundhedsstyrelsen deruden spurgt til en afklaring af...

'om de aktiviteter på Skovhus, der ligger udenfor den indgåede kontrakt med danske regioner om ambulant behandling' ligger indenfor rammen af sundhedslovens bestemmelser og det frie sygehusvalg'.

Ifølge Michael Kjeldgaard har Skovhus selv oplyst:

- Skovhus privathospital er oprettet som privat sygehus jf. Lov om virksomhedsansvarlige læger
- Skovhus har kontrakt med danske regioner ift. en lang række tilbud jvf. Sundhedsloven § 87
- Skovhus modtager private patienter, selvbetalere, patienter henvist af forsikringsselskaber og patienter henvist fra landets kommuner jf. Sundhedsloven § 240