dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Står det til en række forstadskommuner til København, skal der flere støjskærme op langs den kommende togstrækning fra København til Ringsted (foto: Banedanmark).

Vestegns-kommuner går til kamp mod støj

Fire kommuner vil nu lægge ekstra pres på Folketinget for at få nedbragt støjen omkring ny jernbane

VESTEGNEN: Borgere, der bor i nærheden af motorvejene ind mod København og den kommende jernbane mellem København og Ringsted, skal være sikret bedre afskærmning af trafikstøj.

Det budskab ønsker fire kommuner sydvest for hovedstaden at sende efter et borgermøde i Vallensbæk tirsdag aften, hvor 150 borgere samt hele Vallensbæk Byråd var mødt op. Sammen med Solrød, Greve og Ishøj Kommuner har Vallensbæk Kommune over længere tid kæmpet for at få bragt trafikstøjen fra motorvejene ned og på forhånd minimere støjniveauet fra den kommende Ringsted-strækning.En baneføring, der bliver ført gennem i alt ti kommuner.

Ind til videre er det kun resulteret i støjskærme på udvalgte strækninger, og det er ikke godt nok, mener borgmester i Vallensbæk, Henrik Rasmussen (K).- Vi ved godt, at Vallensbæk har to store motorveje, og vi ønsker ikke at ændre på udviklingen inden for biltrafikken. Men vi skal altså sikre, at de mennesker, der har valgt at bosætte sig tæt på arbejdspladser i København og tæt på offentlige transportmuligheder også bliver tilstrækkelig skærmet for den støj, det giver, siger han.

Skrivebordsberegninger holder ikke
Den ca. 60 km lange strækning mellem København og Ringsted blev vedtaget af et flertal i Folketinget i efteråret 2009 og er beregnet til persontog med en fart på op til 250 km/t.

Ifølge anlægsloven for strækningen, der blev vedtaget i maj 2010, skal der tages 'Beskyttelsesmæssige hensyn efter naturbeskyttelsesloven og bevaringsmæssige hensyn efter museumsloven, for så vidt angår arealer, der er nødvendige for gennemførelsen af anlægget'. Dog bliver der ingen steder i anlægsloven taget specifik højde for støjgener for naboer.En klar fejl, mener Henrik Rasmussen.

- Det er helt sort, at man har lavet en anlægslov uden at tænke på støjskærme i forbindelse med strækningen. Vi er i forvejen frustrerede over, at støjbilledet bare stiger og stiger uge for uge på vejene, uden at nogen gør noget. Og det bliver kun værre, når togbanen står færdig, siger han.

Henrik g Rasmussen mener, at de beregninger, der i dag viser, at støjen fra den kommende Ringsted-bane kommer til at overholde grænseværdierne for støj, ikke er realistiske.
- Det ser godt ud på papiret, men det er ikke en embedsmand, der bor op ad banen, som har lavet beregningerne. Det er ren skrivebordstal og -bureaukrati, siger han.

Vallensbæk-borgmesteren vil nu tage kontakt til transportministeren, Folketingets transportudvalg og Vejdirektoratet for at få opført støjskærm, hvor det er nødvendigt.

Borgmester: Toget er kørt
Men det bliver en meget svær mission, mener borgmester i Solrød, Niels Hörup (V). Han bakker op om ønsket om bedre støjsikring, understreger han, men efter at have været med i processen omkring Ringsted-banen i en årrække, tror han ikke, at myndighederne vil lave yderligere støjchikaner.

- Vi har ikke kunnet rykke Banedanmark videre med vores ønsker om støjvolde- og skærme længere end det, vi allerede har opnået. Vi har lagt maximal pres på alle parter hele vejen i processen, men det er mit indtryk, at det vil kræve flere penge til anlægsprojektet. Og her oplever jeg, at statens budget er krystalklart: Det er låst fast, siger Niels Hörup og tilføjer, at 'toget er kørt'.

I så fald bliver det op til kommunerne langs den kommende Ringsted-bane at finansiere støjskærme.

Men Vallensbæk-borgmester Henrik Rasmussen har ikke tænkt sig at opgive. - Det er rigtig ærgerligt, at vi skal vente, til strækningen er anlagt med at få ret i vores klage. Men jeg har tænkt mig at kæmpe kampen. Det er helt sikkert, siger han.

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/vestegns-kommuner-gaar-til-kamp-mod-stoej

GDPR