DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Verdo skal af med yderligere 146 mio. kr. til fjernvarmebrugere
Foto: Brian Karmark, Ritzau Scanpix

Verdo skal af med yderligere 146 mio. kr. til fjernvarmebrugere

Forsyningstilsynet har vurderet, at Verdo skal betale endnu et trecifret millionbeløb tilbage til forsyningsselskabets kunder, som nu samlet kan få mere end end halv mia. kr. retur.

RANDERS: Først var det 234 mio. kr., så kom 149 mio, kr. til, og nu toppes der med 146,4 mio. kr. Forsyningsselskabet Verdo ender - afhængig af accept af beløbsstørrelsen - med at returnere mere end en halv mia. kr. til fjernvarmekunderne i Randers, efter tre afgørelser er gået selskabet imod det seneste år.

I den seneste har Forsyningstilsynet i et udkast til en afgørelse vurderet, at  Verdo skal tilbagebetale 146,4 mio. kr. til forbrugerne, penge forsyningsselskabet har opkrævet for meget i forrentning af indskudskapital i perioden 2010-2017.

Tilsynet lægger i udkastet op til, at indskudskapitalen for Verdo Produktion A/S skal nedjusteres, da Verdo ikke kan dokumentere investeringer foretaget for 40 år siden i forbindelse med, at Randers Kraftvarmeværk blev opført.

Verdo har dog endnu ikke accepteret afgørelsen og beløbets størrelse.

- Det er godt, at sagen nærmer sig sin afslutning, da Verdo har afventet at få klarhed i spørgsmålet om fortolkning af reglerne. Vi vil nu nærlæse udkastet og sende et høringssvar til myndighederne i løbet af marts, siger Jakob Flyvbjerg Christensen, adm. direktør i Verdo.

- Vi er selvfølgelig klar til at betale det endelige beløb tilbage, når sagen bliver definitivt afgjort. Verdo har alle pengene til at tilbagebetale til forbrugerne, og de har været til rådighed i hele perioden.
 
Tilbagebetaling efter aftale
Det samlede beløb for tilbagebetaling er foreløbig gjort op til 146,4 mio. kroner. Verdo har tidligere bedt Forsyningstilsynet vurdere, hvordan en lignende tilbagebetaling bedst muligt afvikles. Forsyningstilsynet har dengang vejledt Verdo til, at det mest hensigtsmæssige er som takstreduktion på varmeregningen over tre år.

I december afgjorde Forsyningstilsynet i en anden sag, at Verdo skulle betale 149 mio. kr tilbage til varmekunderne, fordi selskabet i en periode på 11 år fra 2006 til 2017 havde opkrævet for meget i forrentning af indskudskapital.

- Kunderne skal have deres penge tilbage hurtigst muligt, når der er blevet opkrævet for meget. Derfor har vi behandlet afgørelsen om tilbagebetaling så hurtigt som muligt, så vi kan sætte tilbagebetalingen i gang, så snart myndighederne har godkendt metoden, sagde Jakob Flyvbjerg Christensen dengang. 

Verdo blev i juni sidste år pålagt at betale 235 mio. kr. for en tilsvarende overfakturering i perioden 2000-2005. 

I begge tilfælde anbefalede Forsyningstilsynet, at Verdo returnerede pengene til forbrugerne via takstnedsættelser, og det vil i givet fald også blive tilfældet med den seneste afgørelse.

Verdo har selv regnet på, hvad det betyder for den enkelte forbruger.

For et standardhus på 130 kvadratmeter med et gennemsnitligt varmeforbrug betyder det en reduktion på ca. 2.500 kr. på varmeregningen om året i tre år. Tilsvarende vil en lejlighed på 75 kvadratmeter med gennemsnitligt varmeforbrug få en reduktion på 2.100 kr. om året i tre år.

Det kommer oveni takstnedsættelserne fra de to tidligere afgørelser.