dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Venstre kræver statsministeren på banen før der kan forhandles igen
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Venstre kræver statsministeren på banen før der kan forhandles igen

V vil overbevises om, at regeringen faktisk ønsker en aftale.

FOLKETINGET: Venstre møder ikke op til flere forhandlinger om en reform af det kommunale udligningssystem, før statsminister Mette Frederiksen (S) kan forsikre om, at regeringen gerne vil lave en bred aftale med Venstre. Tillidskrisen mellem de to store borgmesterpartier står således i fuldt flor, efter at en intern mail har vist, at Socialdemokratiet parallelt med forhandlinger om en udligningsreform har planlagt 'angreb' på Venstre.

- Regeringen må svare på, hvad den nu vil gøre for at genopbygge lidt af den tillid, som har fået et alvorligt knæk. Før møder vi ikke op, siger Venstres politiske ordfører Sophie Løhde.

Det er Jyllands-Posten, som er kommet i besiddelse af mailen, som er sendt fra Socialdemokratiets politik- og presseafdeling, AIA, til en række centrale særlige rådgivere, ordførere og partiansatte. Ifølge mailen skal 'angrebene' mod Venstre ske i samarbejde mellem Statsministeriet, Finansministeriet og Indenrigsministeriet.

- Vi bliver ganske enkelt nødt til at vide, om regeringen faktisk ønsker reelle forhandlinger, som de siger udadtil, eller om den ene og alene vil køre fordækt dobbeltspil, hvor Mette Frederiksen og regeringen er mest optaget af at underminere dem, de sidder og forhandler med, siger Sophie Løhde.

Venstre var i forvejen utilfreds med indenrigsminister Astrid Krags (S) forhandlingsledelse. Det hjalp imidlertid ikke meget, at finansminister Nicoali Wammen (S) i fredags gik ind i forhandlingerne, for praktisk taget samtidig blev den famøse mail rundsendt fra AIA og kom kort efter til Jyllands-Postens kendskab.

Et planlagt forhandlingsmøde søndag aften kom til at vare mindre end en time, men forhandlingerne er ikke afbrudt, kun sat på pause, understreges det. Ifølge Sophie Løhde er opgaver 'for vigtig til ikke at løse, og den er for vigtigt til, at vi vil overlade den til regeringen og støttepartierne', siger hun til DR.

Ritzau / mk