Vejle bruger virtual reality til konflikthåndtering

Virtual reality skal klæde ansatte i socialpsykiatrien bedre på til at håndtere konfliktsituationer med udadreagerende borgere.

VEJLE / SYDDANMARK: Virtual reality, VR, er blevet mere end underholdning. Det bruges i flere og flere sammenhænge til blandt andet uddannelse. Det gør man nu også i socialpsykiatrien i Vejle Kommune. 

Her bliver medarbejderne uddannet med VR-briller, hvor de oplever potentielle konfliktsituationer på helt nært hold. Her kan de blandt andet opleve situationer, hvor en beboer er verbalt truende eller voldelig, og det skal gøre dem bedre til at håndtere situationerne, når og hvis de opstår i virkeligheden. 

- Filmene skal klæde dem på til at tackle de dilemmafyldte situationer, som hører med til jobbet. Det er en måde at opleve og reflektere over, hvordan man reagerer i en presset jobsituation og derved lære, hvordan man bedst håndterer at prioritere, overskue, komme væk fra en farlig situation mv., siger afdelingsleder Katrina Vinding, der har været med til at lave de virtuelle film.

De skal også være med til at gøre det nemmere for nyuddannede at gå fra skolebænken ud i mødet med borgere, der fx er psykotiske. 

- De ved ikke, hvordan de reagerer i konfliktsituationer, før de har prøvet det, siger Katarina Vinding og forklarer:

- Medarbejderne bag VR-brillerne oplever fysisk på egen krop, hvordan det er på én gang at skulle have overblik over situationen og forholde sig til borgere, der er meget vrede eller kede af det.

Filmene skal bruges i et undervisningsforløb om sikkerhed og konflikthåndtering for de cirka 150 medarbejdere i løbet af foråret, til nye medarbejdere og i det pædagogiske arbejde med borgerne.

Den virtuelle konflikthåndtering vil blive evalueret i efteråret 2020, hvorefter erfaringerne skal udbredes til andre arbejdspladser i kommunen.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job