Det siger Arne Sigtenbjerggaard, formand for Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune, efter at TV 2 i aftes offentliggjorde resultatet af eksperimentet med læringsstile.
Og eksperimentet lykkedes! Gauerslund Skole – en af Vejle Kommunes folkeskoler – kom op i verdensklasse på bare 100 dage. Både det faglige niveau og trivslen blev løftet så meget, at Gauerslund Skole flyttede sig over 1.000 pladser og i dag er blandt landets 100 bedste skoler.
- Vi skal selvfølgelig udnytte de gode erfaringer fra Gauerslund Skole. Derfor har vi også allerede ansat Danmarks måske førende konsulent i læringsstile fra dette skoleår – og hun er allerede fuldt booket af en række af vores skoler. Og derfor har vi i budgettet fundet omstillingspenge til i en tre-årig periode at starte vores egen 'Plan B' skole for de elever, der har et behov for et særligt skub, fortæller Arne Sigtenbjerggaard, der har et ønske om, at konsulenten når ud til alle folkeskoler i Vejle Kommune.
- Med blandt andet disse to initiativer er vi overbeviste om, at vi er den kommune i landet, hvor der er mest grøde i arbejdet med læringsstile. Selvfølgelig kan arbejde med læringsstile ikke stå alene, men brugt på den rigtige måde kan de være et fantastisk bidrag, understreger Arne Sigtenbjerggaard.
Med offentliggørelsen af det flotte resultat har TV2 nu afsluttet sin anden spændende TV-serie om læringsstile. Og begge har taget udgangspunkt i Vejle Kommune.
Læreren Per Havgaard i den første tv-udsendelse 'Plan B' var nemlig også hentet fra en af Vejles skoler – Elkjærskolen.
Mange måder at lære på
- At begge projekter har deres rod i den vejlensiske virkelighed, tror vi ikke er tilfældigt, siger direktør Claus Svold, Børne-og Ungeforvaltningen. For i Vejle Kommune er læringsstile ikke bare et tv-projekt. Vi har faktisk sat et omfattende udviklingsprojekt i gang, som vi kalder for 'Mange måder at lære på'.
- I Vejle Kommune tror vi på differentieret undervisning og herunder brug af læringsstile som et meget stærkt supplement til den mere traditionelle pædagogik. Og vi tror på varierede metoder til at fremme den gode skole – med alt hvad det indebærer i form af trivsel, faglig og personlig udvikling.
Claus Svold understreger, at succes’en på Gauerslund Skole ikke kun er en historie om én enkelt pædagogisk metodes underværker – den er også historien om et trivselsprojekt, og den er ikke mindst historien om en skoles ansatte – ledere og medarbejdere – der løfter i flok. Langt ud over det sædvanlige.
Vil bidrage til forskningen
Vejle Kommunes ambition på området rækker udover at sætte projekter i gang. Kommunen vil også gerne have dokumenteret, hvad der virker, og hvorfor det virker. Forvaltningen er derfor i samarbejde med lektor Hans Henrik Knoop, DPU / Aarhus Universitet, der også er forskningsdirektør i Universe Research Lab, i gang med at lægge sidste hånd på en forskningsvinkel på projektet. Ambitionen er selv at blive klogere, at dyrke samspillet mellem forskning og skoleudvikling dynamisk og generelt at give den danske grundskole viden om læring.
Hans Henrik Knoop sidder i styregruppen for projektet 'Mange måder at lære på' sammen med repræsentanter for bl.a. University College Lillebælt, den lokale lærerkreds, BUPL m.fl.
Fakta om udviklingsprojektet: Mange måder at lære på
Udviklingsprojektet omfatter følgende projekter og delindsatser:
• Konsulent i læringstile
Fra dette skoleår er Mariane Schmidt ansat som konsulent i læringsstile i Vejle Kommune. I praksis underviser hun og yder konsulentstøtte til projekter med læringsstile på en række skoler i kommunen. Mariane er uddannet hos Dunn & Dunn og er faktisk den eneste uden for USA, der har et uddannelsesniveau, der giver ret til at certificere andre i læringsstile efter den ”Dunn´ske” metode.
• Edison-Vejle
Stort projekt på 10 skoler med 550 elever fra 7. årgang, der fokuserer på innovation og kreativitet som indgang til læring. Der er offentliggørelse af projektet og prisuddeling den 18. november i Toyotas nye bygninger i Vejle.
• True North
Projekt på UddannelsesCenter Vejle.
Projektet omfatter hele 10. kl. skolen (250 elever) som omfatter True North Camp, Sundhedsdimension (kost, bevægelse), læringsstile og læsestile v/ Susanne Åbrandt og et intensiveret arbejde med sociale og personlige kompetencer.
• Relationspædagogik – ICDP
Omfattende uddannelsesindsats i relationspædagogik på tværs af skole, dagtilbud og PPR efter ICDP metoden.
• LP, cooperative learning m.m.
Projekter med andre pædagogiske metoder end den ”Dunn´ske” metoder – bl.a. på Øster Starup Skole og Vinding Skole.
• 'Plan B' skole under planlægning.
Byrådet bevilgede penge af omstillingspuljen for at give mulighed for at lave en plan B skole i Vejle for en tre-årig periode. Tanken ligger tæt op af Plan B fra TV2, hvor udvalgte elever får et særligt skub i en periode baseret på læringsstile, trivselsudvikling, selvværd, personlige og sociale kompetencer m.m. Indholdet er korte forløb, der løfter, og så et tæt samarbejde med egen skole om at bringe eleven yderligere videre på egen skole. Dertil kommer hjælp til egen skole for at understøtte elevens videre læringsproces.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.