KØGE: Køge Kommune har i dag tirsdag i samråd med Embedslægen og Fødevareregionen Øst besluttet at ophæve kogeanbefalingen.
Det betyder, at vandet fra Køge Vandværk igen kan drikkes direkte fra hanen. Det er de ventede rapporter fra Statens Serum Institut og Energiforsyningen, der ligger til grund for beslutningen. Alt peger på, at mindst 58 borgere i Køge by blev smittet med campylobacter gennem det vand, de drak i en kortere periode af maj. Der har været tale om en kortvarig forurening af vand med campylobacter, som efterfølgende ikke har kunnet spores.
Energiforsyningen sammenfatter i en rapport, at der ikke er fundet tegn på forurening i vandet på de tidspunkter, hvor der er taget vandprøver. Selv om der ikke er fundet uregelmæssigheder under gennemgangen af vandværkets produktions- og distributionsanlæg, har Energiforsyningen gennemført en lang række tiltag, som har mindsket risikoen yderligere for en vandforurening.
Statens Serum Instituts rapport
Statens Serum Instituts rapport bygger på 47 interview med personer, der er smittet med campylobacter, og 2.232 udfyldte spørgeskemaer fra mennesker, der bor eller arbejder i Køge by. Instituttet sammenfatter, at der har været to bølger af mave-tarm sygdom i Køge i maj: En fra den 14. til den 21. maj og en anden fra den 26. til den 2. juni. Den meste udtalte sygdom fandt sted i den første bølge fra den 14. til den 21. maj. Samtidig er der for de mennesker, der blev syge i den første bølge, en kraftig sammenhæng mellem mængden af vand, de drak, og hvor syge de blev. Derudover var vandet det eneste, deltagerne i undersøgelsen havde til fælles. Der var således hverken tale om fælles indkøbsvaner eller om deltagelse i samme arrangementer. Derimod var der i den anden bølge ingen sammenhæng mellem sygdom og mængden af vand, der blev indtaget, ligesom sygdomssymptomerne var mildere.
Statens Serum Institut konkluderer derfor, at der har været tale om et kortvarigt udbrud af campylobacter fra vandet fra Køge Vandværk omkring den 13. maj, og at sygdomsudbruddet sandsynligvis allerede var overstået på det tidspunkt, da kogeanbefalingen blev sat i værk. Det samlede sygdomsbillede er imidlertid blevet forstyrret af, at en del borgere har oplyst, at de i slutningen af maj havde maveonde og diarre. Dette har dog ikke noget at gøre med hverken udbruddet af campylobacter i midten af maj eller indtagelse af vand.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.