Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Vagtskifte i Indenrigsministeriet

FV 11 Bertel Haarder glæder sig til at komme i Folketingets præsidium og til at stille spørgsmål til ministrene. Og Margrethe Vestager og Astrid Krag glæder sig til at komme i gang med arbejdet
3. OKT 2011 16.56

Af Morten Uhrenholdt

En radikal og en SF'er overtog mandag ved 15-tiden Bertel Haarders (V) store ministerium, Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Og begge de nye ministre udtrykte stor respekt for politikeren og ministeren, de nu skulle overtage for.

Tradionen tro holdt ministeriets depardementschef en lille tale for den afgående og de to nye under en overdragelsesforretning i Indenrigsminsiteriets kantine - spisesal kaldet. Jesper Fisker sagde på vegne af de mange medarbejdere - og på egne vegne - at det havde været en fornøjelse, at arbejde med Bertel Haarder.

- Det har ikke altid været let, for du er et menneske med stærke meninger. Men også med et stærkt politisk kompas.

Og så fortalte depardementschefen en lille anektote:

- Det er da den mest vanvittige beslutning, må jeg spørge, hvem der har truffet den sindsygebeslutning, spurgte Bertel Haarder en dag. Jeg strammede slipset og sank spyttet og sagde, at det havde jeg gjort.

- Sig mig, hvem har egentlig ansvaret for det her område - er det dig eller er det mig, ville ministeren vide.

- Jeg strammede slipset igen og sagde, at det havde jeg.

- Nå, sagde Bertel Haarder, så må du også selv rode dig ud af det, fortalte Jesper Fisker. Og han tilføjede yderligere et personligt træk ved den afgående minister. Nemlig at han er meget socialt anlagt, og har sagt til folkene i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at de ikke er så gode til at holde fester, som de er i Undervisningsministeriet. Det må vi jo se at få rettet op på, lovede depardementchefen.

Herefter gjaldt ordene, Margrethe Vestager (R), der blev budt velkommen som den nye indenrigsminister.

- Du får et område med mange og stærke samarbejdspartnere. Og når du åbner din mail, så vil du nok se mange af dem allerede har skrevet til dig, at de meget gerne vil mødes og forklare ét og andet for dig.

Og så vendte depardementschefen tilbage til det med festerne, som Bertel Haarder synes trænger til et løft.

- Jeg har jo fulgt godt med i medierne på det seneste, så jeg ved nu, at din mand er rapper. Og så tænkte jeg jo lige på det med festerne, sagde han til de ministerielle medarbejderes og den nye ministers morskab.

Da latteren havde lagt sig var det Bertel Haarders tur, og han takkede naturligvis for godt samarbejde. Han har prøvet mange ministerielle medarbejdere, for han har nået at holde 20 års jubilæum som minster, og han er dermed nummer fem eller seks på ranglisten over de længst siddende ministre i Danmarks-historien. 

- Nu skal jeg så til Folketingets præsidium - sammen med bl.a. Mogens Lykketoft, og det glæder jeg mig også til. Og så er der alle udvalgene. Og nej hvor er der mange spørgsmål, jeg glæder mig til at stille ministrene! Sagde Bertel Haarder og opremsede en række af de mange spørgsmål, han som minister havde måtte besvare. Og det morede da også de to nye ministre.

Og til Margrete Vestager sagde Bertel Haarder, at hun nu kunne glæde sig til at møde de mange kommuner, som alle har nogle helt særlige forhold, som ministeren absolut må sættes ind i. I bryst lomen bar den afgående et stykke rødt stof, der viste sig - ikke at være en medalje men -  at være knyttet til en nøgle, nøglen til ministeriet.

Og så fik den ny minister overrakt nøglen med en formaning om - som statsministeren sagde til Helle Thorning på valgnatten - at den jo kun er til låns! Og i tilgift fik hun et eksepmpal af Ole Lund Kirkegaards: 'Orla Frøsnapper' - fordi du har tre piger og de har brug for at kigge ind i den drengeverden, den herlige bog åbner, sluttede Bertel Haarder.

Margrethe Vestager kvitterede ved bl.a. at forklare sin forgænger, at regeringegrundlaget er én gigantisk invitation til samarbejde - du vil tænke mange gange, når du læser det - hvorfor fik jeg ikke dén idé!, sagde den radikale Indenrigsminister.

Hun skal jo som bekendt dele Bertel Haarders gamle ministerium med SF'eren Astrid Krag, der overtager den del, der bliver til Sundhedsministerium.

- Men, kunne Margrethe Vestager trøste medarbejderne. Det bliver ikke en skilsmisse, for kommunerne og sundhedsvæsenet har brug for hinanden, for det er de samme mennesker og de samme løsninger, der i fremtiden skal arbejde på.

Og efter at have givet en lille prøve på et rim-projekt, hun havde måtte opgive igen, overrakte hun rime-mesteren Bertel Haarder en rimordbog og en bunke blankt papir.

- Så tror jeg, du kan lave en rimordbog, der kan bruges til noget, sluttede den nye Indenrigsminister.

Bertel Haarder bød den nye Sundhedsminister, SF'eren Astrid Krag velkommen med en hentydning til, at hans afløser er gravis.

- Det er bestemt ikke så tosset at starte som sundhedsminister med at være kunde i butikken, mente han. Og så forærede han hende et ekspeplar af Ole Lund Kirkegaards: 'Lille Virgil'  - til at læse op for sine mange små børn.

Astrid Krag gjorde i sin tale meget ud af at fortælle, at hun fandt det en særlig ære at overtage fra Bertel Haarder, der har siddet i så mange år - ikke fordi han er taburetklæber, men fordi han har et stort engagement i politik og parlamentarisme. Og med hans rødder i det Grundtvigianske højskolemiljø mente Astrid Krag, at det var en naturlig ting, at det netop var Bertel Haarder, der fik indført de politiske folkemøder i Danmark.

Hun tænkte med inderlig gysen på, at Haarder er vinterbader, og forærede han en tyk og blød badekåbe.