Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Vaccinekalenders slutdato rykkes tre uger frem

Alle borgere ventes at være tilbudt vaccination inden udgangen af juli. Fremover går rækkefølgen efter alder.
17. MAR 2021 11.34
TEMA: Corona

Alle danskere forventes nu tilbudt vaccination mod covid-19 senest den 25. juli. Datoen er dermed rykket tre uger frem. Det viser den nyeste kalender fra Sundhedsstyrelsen, der er opdateret onsdag.

I kalenderen fra 11. marts stod alle borgere til at være tilbudt to stik mod coronavirus i uge 32 i august - eller et stik, hvis der er tale om vaccinen fra Johnson & Johnson.

Det var for at illustrere et "worst-case scenarie", hvis man ikke kan vaccinere med AstraZeneca-vaccinen mere. Samtidig er forventningen til AstraZeneca-leverancer halveret i den nye kalender.

Lige nu vaccineres der ikke i Danmark med vaccinen fra AstraZeneca, og pausen er foreløbig sat til at vare til uge 13, der starter den 29. marts. Men i vaccinationskalenderen er der indregnet leverancer fra AstraZeneca i både uge 14 og 15.

Inddelt efter alder

Samtidig er vaccinekalenderen justeret, så resten af vaccinerne vil blive fordelt efter alder - bortset fra de grupper af udvalgte patienter med særligt øget risiko og deres pårørende, som allerede er i gang med at blive vaccineret.

Borgere i aldersgruppen 80-84 år forventes nu at være vaccineret ved udgangen af april. Det afhænger dog af, om de forventede leverancer af vaccinedoser holder stik.

Aldersgruppen 75-79 år forventes at være færdige i tidlig maj - med samme forbehold for vaccineleverancen. Derefter vil man løbende vaccinere dem i alderen 50-74 afhængigt af, hvordan vaccineleverancen bliver.

Den 10. maj planlægger Sundhedsstyrelsen at påbegynde vaccinationen af borgere i aldersgruppen 45-49 år og i aldersgruppen 16-19 år.

Bagefter kommer turen til de 40-44-årige og de 20-24-årige, hvorefter de 35-39-årige og 25-29-årige kan komme til. Sidst kommer de 30-34-årige.

Større mængder på vej

Overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg forklarer, at man nu er så langt med vaccineprogrammet, at de fleste sårbare og gamle er vaccinerede. 

- Vil vi meget snart se, at vaccinerne begynder at komme til landet i langt større mængder, end vi har set hidtil. I den situation giver det god mening at justere målgrupperne, så vi kan få rullet de mange vacciner ud så hurtigt og så effektivt som overhovedet muligt og sikre os, at de rigtige personer får dem først, siger hun.

Sundhedsstyrelsen planlægger, at der i løbet af marts skal vaccineres flere end 800.000 mennesker. I april bliver tallet skruet op til mere end 1,4 millioner.

Ritzau

  • Opdateret med aldersgrupper på de kommende vaccinationer.