Af Paul Hegedahl
Winnie Vestergård og Grethe Wilmoes:
‘Forvaltningsrettens grundprincipper. Håndbog for børn og unge-området'';
Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2009.
172 s., hft., grundige noter ved teksten, litt.liste, oversigt over love, stikordsreg.
Kr. 265,00 inkl. moms; medlemspris kr. 212,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-574-1908-5.
'Forvaltningsrettens grundprincipper' er tilrettelagt som en praktisk anvendelig håndbog til brug for hele børn og unge-området. Den skal hjælpe og inspirere medarbejderne på børneområdet i bl.a. skoler og daginstitutioner i brugen af de forvaltningsretslige regler i det daglige arbejde. Det er jo reelt stof, hvor de ansatte normalt er lægfolk.
Som det siges af en skoleleder: 'For mange institutionsledere og skoleledere er der et væld af faldgruber indenfor forvaltningsretten. Vanskeligt stof, når primærydelsen er undervisning af og omsorg for børn og unge. Den øgede decentralisering samt ønsket om mere kvalificerede sagsbehandlinger overfor borgerne gør, at kravene til institutions- og skolelederne skærpes.'
Bogen behandler de grundlæggende forvaltningsmæssige problemstillinger i forhold til en praktisk dagligdag på ansvarsområdet. Bl.a.:
- Hvilke oplysninger må en institution videregive - og til hvem?
- Hvornår træffer man en afgørelse - og hvad betyder det?
- Hvem har ret til aktindsigt - og hvordan håndteres det?
- Hvorfor er det vigtigt at vide, hvem der har forældremyndigheden over barnet?
Forfatterne gør i deres forord opmærksom på, at de bevidst har undgået spidsfindige forvaltningsretlige udfordringer og detaljerede problemstillinger. For de læsere, der har interesse i dette, henvises til anden litteratur.
Den praktiske anvendelighed virker særdeles godt tilgodeset med en lang række klare eksempler fra hverdagen på børneområdet. Endvidere er der en række tjeklister, som kan bruges til at sikre, at man både kommer gennem alle relevante overvejelser i forbindelse med sagsbehandling og opgaveløsning og også får forslag til løsninger.
Indholdsoversigt
Forord
Kapitel 1. Hvem gælder forvaltningsreglerne for og hvornår
Kapitel 2. Sagsbehandlingsregler
Kapitel 3. Tavshedspligt og videregivelse af oplysninger
Kapitel 4. Aktindsigt
Kapitel 5. Forældres rettigheder
Kapitel 6. Underretningspligt
Kapitel 7. Magtanvendelse
Kapitel 8. Habilitetsregler
Kapitel 9. God forvaltningsskik
Oversigt over love
Litteratur
Stikordsregister
Til de fleste af kapitlerne hører tjeklister og en række praktiske eksempler. Det hele i klart og forståeligt sprog. Og indholdsoversigten i selve bogen er særdeles detaljeret, så det er nemt at finde frem til de relevante afsnit.
Myndighedsudøvelse, forvaltningsvirksomhed og god forvaltningsskik
Myndighedsudøvelse er når 'det offentlige' tager beslutninger, der regulerer den enkelte borgers forhold. Det vil sige, at enhver afgørelse, en offentlig forvaltning træffer, er myndighedsudøvelse. Forfatterne skriver, at offentlig forvaltning i et moderne velfærdssamfund rækker langt videre end det at træffe afgørelser i forhold til borgerne. Den offentlige forvaltning omfatter en lang række servicefunktioner, hvor borgerne betjenes med forskellige ydelser. Denne type serviceopgaver beskrives i den forvaltningsretlige litteratur som 'faktisk forvaltningsvirksomhed'.
Forskellen mellem myndighedsudøvelse i form af afgørelser og udøvelse af faktisk forvaltningsvirksomhed kan være svær at afgrænse skarpt, men siger forfatterne, det er vigtigt at have styr på forskellen. Det er bl.a. et af de emner, der indledningsvist forklares.
Og efter at have været gennem alle de relevante emner inden for bogens område, sluttes af med et kapitel om 'God forvaltningsskik'. Det er ikke nok, siges det, at træffe formelt rigtige afgørelser med begrundelse og klagevejledning. Ud over at have kendskab til de love og regler, der gælder for offentlig forvaltning, er der er begreb, der er vigtigt ved al offentlig sagsbehandling. Det er princippet om 'god forvaltningsskik'. Man kan også, siges det i bogen, kalde det god praksis for sagsbehandling. Det er et dynamisk begreb, der hele tiden er under udvikling og til debat i takt med samfundsudviklingen.
Forfatterne
Grethe Wilmoes (1970-) er cand. jur. fra Aarhus Universitet 2003 og socialrådgiver fra Den Sociale Højskole Århus 1997. Fra maj 2009 er hun stabschef i Herning Kommunes forvaltning for Økonomi, Personale og Borgerservice. Her har Grethe Wilmoes tidligere været sekretariatsleder i Centralforvaltningen og underviser i forvaltningsret på børne- og ungeområdet. Hun har tidligere været ansat i 10 år i flere funktioner i Ikast-Brande Kommune, (tidligere Ikast Kommune).
Winnie Vestergård (1970-) er cand. jur. fra Aarhus Universitet 1994. Fra 2008 er hun afdelingschef ved Kystdirektoratet, hvor hun tidligere var myndighedschef. Winnie Vestergaard har tidligere, fra 2003-2007 været stabsmedarbejder, afdelingsleder og projektleder, Arbejdsmarkedsområdet, Ikast-Brande Kommune, (tidligere Ikast Kommune) samt jurist ved Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet og fuldmægtig ved Det Sociale Nævn, Statsamtet Ringkjøbing.
Fra start til slut kommer bogen kyndigt og grundigt - og logisk - gennem sit emne. Man mærker, at forfatterne ikke blot har praktisk erfaring, men at de også har stor erfaring i undervisning.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.