
En ny undersøgelse fra Ankestyrelsen viser, at størstedelen af sagerne om skærpet rådighedssanktion, hvor borgeren udviser en manglende vilje til at stå til rådighed, er forkerte. Undersøgelsen er baseret på en gennemgang af 61 sager fra 14 kommuner, og den viser, at kommunerne ikke har begrundet sagerne tilstrækkeligt eller ikke har oplyst sagen tilstrækkeligt.
Det er i strid med "officialprincippet" der er et princip, der skal sørge for, at sager bliver behandlet bedst muligt. Det lyder således:
"Myndighederne har ansvaret for at oplyse en sag tilstrækkeligt, inden de træffer afgørelse – det er et grundlæggende princip i forvaltningsretten. Princippet kaldes oftest officialprincippet eller undersøgelsesprincippet. Det er ikke lovfæstet, men er udtryk for en almindelig retsgrundsætning."
Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af den politiske aftale om mere enkle og skærpede sanktioner, som blev indgået i november 2018.
Aftalen indebærer tre praksisundersøgelser af kommunernes brug af sanktionsreglerne, og undersøgelsen om kommunernes brug af reglen om skærpet rådighedssanktion er den anden af de tre undersøgelser, som Ankestyrelsen udarbejder.
TIlbudt dialogmøde
På baggrund af undersøgelsen tilbyder Ankestyrelsen de deltagende kommuner et dialogmøde, hvor resultaterne og anbefalingerne fra undersøgelsen gennemgås for at styrke kommunernes praksis på sanktionsområdet.
Desuden har Ankestyrelsen bedt de deltagende kommuner om at behandle undersøgelsen af kommunens praksis på et møde i kommunalbestyrelsen og orientere styrelsen om kommunalbestyrelsens behandling og eventuelle foranstaltninger på baggrund af undersøgelsens resultater.
Undersøgelsen peger på, at kommunerne har begået fejl i forbindelse med brugen af reglen om skærpet rådighedssanktion, og Ankestyrelsen arbejder nu på at styrke kommunernes praksis på sanktionsområdet.
Til DR har Odense, en af de omtalte kommuner, afvist at gennemgå sagerne på ny. Den begrunder det med, at processen er for omstændig og bureaukratisk. Odense har 10 sager med i undersøgelsen fra Ankestyrelsen, hvoraf afgørelsen er forkert i otte af dem.
Hvis man kigger nærmere på beskrivelsen af officalprincippet, kan det læses, at: "hvis en sag er utilstrækkeligt oplyst, kan det betyde, at afgørelsen må tilsidesættes som ugyldig. Det kan også betyde, at sagen må genoptages, så de manglende undersøgelser kan blive foretaget."
Forstå skærpet rådighedssanktion
- Borgere skal stå til rådighed for enten job eller en kommunal aktiveringsindsats for at få kontanthjælp.
- Kommunen kan give en skærpet rådighedssanktion, hvis en borger allerede har fået en sanktion på grund af manglende opfyldelse af rådighedsforpligtelsen og igen uden rimelig grund tilsidesætter pligten til at stå til rådighed.
- Kommunen kan straffe ved at stoppe kontanthjælpen i op til tre måneder.
- For at give en skærpet rådighedssanktion skal kommunen vurdere, at borgeren viser en manglende vilje til at stå til rådighed.
- Den skærpede rådighedssanktion kan både gives til job- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
- For aktivitetsparate gælder det, at kommunen skal have udtømt alle rimelige muligheder for at komme i personlig kontakt med borgeren for at vurdere, om borgeren tilsidesætter sin pligt til at stå til rådighed.
- En jobparat kontanthjælpsmodtager kan tage et job. En aktivitetsparat kontanthjælpsmodtager er ikke i stand til at klare et job, det kan være på grund af sygdom.
- Den skærpede rådighedssanktion kan gives til borgere på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller SHO-ydelse (Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse).
Kilde: Ankestyrelsen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.