HELSINGØR: Vejen er nu banet for, at ukrainere kan rykke ind i boliger i udsatte områder. Men de tæller stadig med som ikkevestlige borgere, og det møder kritik.
Kommunerne har længe efterlyst muligheden for at huse ukrainske flygtninge i tomme boliger i udsatte boligområder. Det får de lov til nu. Et flertal i Folketinget har nemlig vedtaget en lovændring, så ukrainerne kan anvises til boliger i disse områder, som der findes 20 af i Danmark.
Udsatte områder og forebyggelsesområder er områder, der lever op til en række kriterier omkring eksempelvis kriminalitet og tilknytning til arbejdsmarkedet. Men der skal mindre til at blive udpeget som et forebyggelsesområde end til at være et udsat boligområde.
Og netop den skelnen udgør et problem. I Helsingør vil borgmester Benedikte Kiær (K) gerne anvise ukrainske flygtninge til forebyggelsesområdet Nøjsomhed.
Men da ukrainerne tæller med som ikkevestlige borgere, risikerer Nøjsomhed at gå fra at være et forebyggelsesområde til et udsat boligområde. Etnicitet er nemlig et kriterie. Hun havde håbet på, at lovændringen også ville tage højde for den problematik.
- Vi kan ikke bruge den her lovændring til noget som helst i et område som for eksempel Nøjsomhed. Det er brandærgerligt, for ukrainere ville ellers kunne bidrage positivt til området, siger Benedikte Kiær.
Spildt arbejde
I KL er man glad for, at Folketinget torsdag har vedtaget at ændret på lovgivningen. Men man ærgrer sig samtidig over, at ukrainere fortsat tæller med som ikkevestlige borgere i statistikken. Det fortæller formand Martin Damm i et skriftligt svar.
- Det er ærgerligt, for det vil udfordre en del kommuner, som nok vil vælge at se sig om efter andre indkvarteringsmuligheder, så mange års hårdt arbejde med at komme af ghettolisten ikke bliver spildt.
Brancheorganisationen Danmarks Almene Boliger (BL) har tidligere meldt, at der står 1800 almene boliger tomme i Danmark, som kan bruges.
24.888 ukrainere har ansøgt om opholdstilladelse efter særloven, viser de seneste tal fra Udlændingestyrelsen. 9040 tilladelser er givet. 8961 af dem er blevet anvist til en kommune, der skal finde en bolig til dem.
Intet ønskescenarie
Claus Bech-Danielsen, der er boligforsker på Aalborg Universitet med speciale i udsatte boligområder, siger, at de tomme almene boliger primært vil være at finde i de mindre byer.
- Det er ikke i Aarhus eller i Københavnsområdet, man ser problemer med den slags, og hvor man hurtigt vil kunne finde tomme almene boliger.
Claus Bech-Danielsen er projektleder for en større evaluering, som følger udviklingen i de udsatte boligområder, og her vil der også komme fokus på betydningen af de ukrainske flygtninge i områderne. Han forstår grundlæggende godt, at regeringen har ombestemt sig og nu siger ja til at huse ukrainske flygtninge i de udsatte områder.
- Jeg tror ikke, nogen synes, det er et ønskescenarie. Men det er krigen i Ukraine heller ikke. Så i den situation, vi står i, tror jeg, man bliver nødt til at putte sine ideologiske holdninger et andet sted hen og se helt pragmatisk på, hvad der kan lade sig gøre.
- Det er den øvelse, man politisk skal i gang med, og det forstår jeg udmærket, siger han.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.