
I 2001 var den daværende Korsør Kommunes borgmester Flemming Erichsen på vej til et konstituerende byrådsmøde, hvor han skulle have borgmesterkæden på, da en byrådskollega opdagede, at kæden var pist væk.
- Den ligger så godt gemt af vejen, at man skal vide, at den ligger der. Derfor tror jeg, at tyven har haft insider-viden, sagde han dengang.
Nogle måneder tidligere havde der været indbrud på rådhuset, og man mener, at det var her kæden blev stjålet.
Kommunen forsøgte sig endda med hjælp fra en clairvoyant, men kæden vendte aldrig hjem.
Symbol på kommunens historie
Historien fra Korsør er ikke enestående. Siden år 2000 er 14 borgmesterkæder blevet stjålet, og syv af dem er aldrig fundet igen.
Det viser en rundspørge foretaget af Kommunen.dk og DK Nyt.
Det er svært at sætte præcise ord på, hvor stort tabet af en kæde er, forklarer Mikkel Thelle, seniorforsker og ph.d. i historie ved Nationalmuseet til DK Nyt.
- Det er meget forskelligt fra kommune til kommune, hvor stor en symbolsk værdi borgmesterkæderne har, siger han og fortsætter:
- For nogle kommuner er borgmesterkæden en form for bro tilbage i tid, som minder om, hvad lokalområdet har udviklet sig fra.
Nogle kæder har symboler, der viser, at en kommune i sine tidlige år er blevet bygget på fx landbrug eller fiskeri.
De genfundne kæder
I 2009 blev borgmesterkæden i Herlev Kommune stjålet, og kommunen udlovede en findeløn på 10.000 kr. for oplysninger, der kunne føre til kæden.
Kæden blev herefter indleveret, men der var “savet” i den. Kommunen oplyser, at kæden formentlig ikke har været interessant for tyven, fordi den ikke var af massiv guld, men blot belagt.
- Kæderne repræsenterer en stor værdi, siger Mikkel Thelle.
Han forklarer, at det kan være en relativt god handel og henviser til tyveriet af guldhornene, som blev smeltet om og videresolgt som smykker.
30 kommuner har oplyst til Kommunen.dk og DK Nyt, hvad deres borgmesterkæde er værd. Den største forsikringsmæssige værdiansættelse er på 400.000 kr.
Læs alle artikler i serien om landets borgmesterkæder her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.