
Af chefanalytiker Mads Engberg, Håndværksrådet
Efter en lang sej kamp når affaldsforliget næsten i mål - men kun næsten. Ganske vist peger forliget om virksomhedernes adgang til genbrugspladserne i den rigtige retning. Forligsparterne når faktisk næsten i mål, men regningen for virksomheder, som laver opgaver i andre kommuner end deres egen, risikerer at blive voldsomt dyr.
Selvfølgelig hjælper det gevaldigt på humøret ude i virksomhederne, at der nu kommer en tilmeldeordning, så virksomheder, som ikke producerer affald, slipper for at skulle betale gebyr fra næste år. Og når det fra 2013 bliver muligt at aflevere affald i andre kommuner end virksomhedens egen, vil vi være tæt på målet. Men det trækker desværre ned i vurderingen, at virksomhederne i nogle tilfælde skal betale for et helt år, første gang de bruger genbrugspladsen i en ny kommune.
Kortsigtet løsning giver bøvl
Forligskredsen, som består af samtlige partier med undtagelse af Enhedslisten og Liberal Alliance, har givet kommunerne fuld valgfrihed mellem flere løsninger: En abonnementsløsning, hvor virksomhederne skal betale for et helt år ad gangen, en klippekortmodel, hvor der betales pr. besøg på genbrugspladsen eller en løsning, hvor der betales efter affaldets vægt.
Problemet er, at de mange forskellige modeller gør det administrativt bøvlet og dyrt for virksomhederne. Når det bliver muligt for virksomhederne at aflevere affald i andre kommuner, er det naturligvis uacceptabelt, hvis man skal betale for et helt år allerede første gang, man bruger genbrugspladsen. Trods det meget lange forløb er forliget kun næsten i mål.
Genbrugspladser skal lære af Tivoli
Håndværksrådet er ikke principielt modstander af en abonnementsmodel, hvor der betales for et helt år ad gangen. Men det bør ske i kombination med et klippekort, så virksomheder, der kun bruger pladsen få gange om året, ikke bliver flået økonomisk.
Her kan genbrugspladserne lade sig inspirere af en anden - meget velfungerende og meget gennemprøvet - ordning. Et abonnement, som mest af alt svarer til at købe turpas i Tivoli.
Hvis man gerne vil prøve alle forlystelserne, er et turpas en god idé, men hvis man kun har lyst til en enkelt tur i radiobilerne eller i rutsjebanen, er det ude af proportioner at købe turpas. Derfor har Tivoli givet mulighed for, at man kan købe enkeltbilletter. Det må genbrugspladserne også kunne finde ud af.
SMV'ere fanget af skadelig affaldslov
Affaldsballaden gør ondt ude i de små og mellemstore danske virksomheder, fordi mange små og mellemstore virksomheder ikke har en privat affaldsordning. De er afhængige af de kommunale genbrugspladser.
Som den eneste danske hovederhvervsorganisation, som udelukkende varetager små og mellemstore virksomheders interesser, har Håndværksrådet siden 2004 argumenteret kraftigt for, at virksomheder skal kunne bruge genbrugspladser i andre kommunerend deres egen hjemkommune. Det arbejde kvitterer forligskredsen for med det nye forlig på affaldsområdet, og vi vil gerne kvittere for deres arbejdsindsats. Om to år skal ordningen evalueres, og så må vi sandelig håbe, at forligskredsen når helt i mål.
Chefanalytiker Mads Engberg, Håndværksrådet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.